Konsertforeninga / New Orleans Workshop Jazzclub / Oslo jazzforum / Kampenjazz / Oslo Jazzfestival / Nasjonal jazzscene, Victoria / Dans for voksne / all Ears / Blå, Brenneriveien 9 / Fritt Fall / Cosmopolite /
SEPTEMBER 2020 « »
S
M
T
O
T
F
L
   
     
19.08.2020 Blow Out festival 19 - 22.aug 2020
I dag starter Blow Out festivalen, som melder følgende om årets utgave

 

Det lå lenge stor usikkerhet rundt hvorvidt årets festival i det hele tatt kunne gjennomføres, men når det nå har begynt å gå opp for de fleste at pandemien er her for å bli en god stund fremover, har det blitt et kulturpolitisk poeng i seg selv å levere varene, med de forbehold og forhåndsregler som trengs å tas for at arrangementet skal bli så trygt som mulig, for publikum, musikere og crew. På Nasjonal Jazzscene finnes mengder med håndsprit, én meters avstand mellom sitteplassene og et barmannskap som er blitt eksperter på bordservering.

En festival som Blow Out trengs nemlig, i følge en samlet programgruppe: «Spesielt i disse tider er det viktig å forsvare den smale musikken. Det er et miliø som står veldig sterkt, men er sårbart på samme tid. Sterkt fordi det er drevet av en kunstnerisk overbevisning heller enn penger. Og sårbart fordi det er lite økonomisk trygghet i den, og musikken og dens verdier vanskelig kan overføres til den digitale verden.

Denne festivalen er organisert av musikere for musikere. Mange musikere har kjent veldig hardt på konsekvensene av pandemien. Det er i høy grad i vår egen interesse å ta smittevern på alvor og bidra i dugnaden for å stoppe spredningen. Vi vil derfor gjøre alt vi kan å gjennomføre denne festivalen på tryggest mulig måte, men for musikernes og publikummets mentale helse er det ekstremt viktig å kunne møtes og oppleve live musikk. Det er vanskelig å planlegge langt fram i tid, man lever litt fra spillejobb til spillejobb og gleder seg til hver mulighet til å spille live. Å møtes for å improvisere og skape musikk sammen har mennesket gjort siden steinalderen, det vil garantert overleve denne pandemien».
12.08.2020 Endelig festivalsommer igjen
Endelig er festivalsommeren over oss med Oslo jazzfestival fem dager til ende 12 - 16.august 2020. Programmet favner både stort og smått, og med smittevern i både sal og på scena. Og for deg som er forhindret fra å møte opp er det også håp når Dagsavisen strømmer mange av konsertene via sin Facebook-side. Klikk og nyt!

 

08.08.2019 Oslo i festivalmodus
August er så definitivt festivalmåneden i Tigerstaden. Øya ruller ut sitt 20-årsjubileum i Tøyenparken, og lørdag starter Kids in Jazz-festivalen med åpningskonsert på Victoria Nasjonal jazzscene, før Oslo jazzfestival inntar byens store og små scener fra og med søndag, mens Blow Out-festivalen avrunder uka fra og med onsdag på Deichmanske bibliotek Schous Grünerløkka. Bare å kaste seg ut i livemusikkens gleder!

 

20.05.2019 Eksamenstida er her!
Det er mye fint å si om overgangen mellom mai og juni. Ikke bare går vi fra vår til sommer, men dette er også tida da studentene på Norges musikkhøgskole kryper ut av øvingsrommene for å innta selveste Nasjonal jazzscene. Fra mandag 20.mai og i to uker til ende står master- og bachelorstudentene for den årvisse eksamensfestivalen. Vi ønsker studentene hell og lykke i bøtter og spann, og gleder oss herlige konsertkvelder.

 

03.04.2019 Jazzodyssé hjem i stua di
Andreårsstudentene ved jazzlinja i Trondheim besøker Victoria Nasjonal jazzscene onsdag 3.april og konserten strømmes til de tusen hjem på YouYube: https://youtu.be/Pn1YmHWmod4

 

10.01.2019 Endelig All Ears!
Så er omsider festivalåret 2019 i gang og All Ears er første arrangement ut. Vi er klare for tre dager med fri improvisasjon, støy og karaoke (!). Hurra!

 

30.11.2018 Rune Grammofon 20 år!
Fredag 30.nov og lørdag 1.des feirer labelen Rune Grammofon 20 år med storstilt musikalsk jubalong for et utsolgt Nasjonal jazzscene Victoria. Folk flest kan likevel delta gjennom å følge live-strømmingen begge kvelder fra kl 21:

Friday November 30th: https://youtu.be/fa9wf9TFgn8

December 1st: https://youtu.be/Z2mAdJE3Pd8

Hurra!
09.08.2017 August betyr festivalbonanza!
Ingen grunn til å sitte hjemme og sture mens Oslogryta koker over av festivaler. Før Øyafestivalen er halvferdig setter internasjonale Kids In Jazz inn støtet med konserter over hele byen fra fredag 11. til tirsdag 15.august. Barnejazzen overlapper med Oslo jazzfestival som bryter løs med rojal åpning i Operaen lørdag den 12. og holder koken helt til 19.august, som igjen overlapper med fri flyt med Blow Out-festival på gamle Oslo jazzhus, Mir i Toftes gate, fra onsdag 16. til lørdag 19.august. Så blir det noen dagers hvile før Melafestivalen varmer opp Rådhusplassen med musikk og mat 18.- 20.august. Ikke nok med dét, men helga etter blir det enda mer musikk og mat med Oslo Afro Arts festival på Caféteateret 24.-27.aug mens Femme Brutal festivalen fester grepet på Café Mir 25. og 26.august. Vel bekomme og sees der!

 

16.02.2017 Serendip 2017
Studentene ved Norges Musikkhøgskole inviterer til Serendip-festival torsdag 16. til lørdag 18.februar. Her presenteres ny og banebrytende jazz både fra studentene sjøl og fra noen av deres største forbilder og inspirasjonskilder. Det hele foregår på Norges musikkhøgskole på Majorstua, på Kulturhuset på Youngstorget og på Victoria Nasjonal jazzscene.

 

06.01.2017 festivalsesongen starter nå
Hva er vel bedre enn å starte et flunkende nytt år med livemusikk! Allerede tolv dager inn i det nye året freser all Ears-festivalen i gang med improvisert musikk i alle fasonger fire dager til ende på Blå, Nasjonal jazzscene, Henie Onstad Kunstsenter, Cinemateket og Deichmanske på Günerløkka. Helgen etter overtar Comsopolite festival-pinnen med sin årlige hyllest til Django og stringswingen. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter på Billettservice. Godt nytt år!

 

24.05.2016 Jazz på prøve
Hver kveld fram til og med søndag 5.juni er det jazzeksamensfestival på Victoria Nasjonal jazzscene: Siden 80-tallet har mange av Norges fremste jazz-, pop- og rockemusikere vært studenter ved NMH. Hør morgendagens stjerner spille allerede nå. Gratis!

 

18.01.2016 Djangofestival
Det er uke 3 og allerede klart for årets andre jazzfestival i Tigerstaden: til helgen rydder Cosmopolite golvet og gjør klart for Djangofestivalen! Hiv deg rundt og kjøp billetter på Billettservice. Hele programmet i kalenderen til høyre eller på www.facebook.com/Djangofestivalen
10.01.2016 Festivalsesongen er i gang
Torsdag sparkes festivalsesongen 2016 i gang med all Ears-festivalen, festivalen for improvisert musikk i alle former. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter og festivalpass på www.hoopla.no
06.01.2016 oslo jazzfestival: Ekstrakonsert med Jan Garbarek i Operaen
Oslo jazzfestivals åpningskonsert med Jan Garbarek Group i DNOB ble utsolgt på no time, og det settes derfor opp ekstrakonsert mandag 15.august kl 18. Billetter er i salg på Operaen.no og tlf 2142 2121.

 

24.11.2015 Jan Garbarek åpner Oslo jazzestival 2016
Oslo jazzfestival fyller 30 år neste år, og bursdagsfeiringen åpner med Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus (keys), Yuri Daniel (el.bass) og Trilok Gurtu (perkusjon) søndag 14.august i Operaen. Billettene får du på Operaen.no eller tlf 2142 2121.

 

13.08.2015 Oslo jazzfestival i full gang
jazzinoslo-redaksjonen har vært så travelt opptatt av å gå på konserter at vi ikke har rukket å legge ut melding om at Oslo jazzfestival er i full gang! Programmet finner du i menyen til høyre, og på www.oslojazz.no. Billetter til alle konserter kjøpes på billettservice eller i døra (ta med kort, ikke kontanter) på spillestedene så fremt det ikke er utsolgt. Høydepunktene står fortsatt i kø, så det er bare å komme seg ut av solstolen!

 

06.08.2015 Kids in jazz 2015
Det er festivaltid i Oslo, og torsdag 6.august braker Kids in Jazz-festivalen løs med første konsert på Barnas jazzhus ved Carl Berner. Festivalen får internasjonalt besøk fra både Japan (Sapporo Junior Jazzschool) og Danmark (Jazzcamp for piger), i tillegg til at det kommer artister fra hele Norge. Det blir konserter hver dag på forskjellige konsertvenues over hele byen.
26.05.2015 Eksamensfestival på Victoria
Endelig har vi kommet til den fine tida på året da jazz-studentene ved Norges musikkhøgskole setter Nasjonal jazzscene på hodet! De neste to ukene blir det hele 40 konserter, og arrangørene lover tight program, supre musikere og mange overraskelser. Gratis inngang.

 

27.04.2015 International Jazz Day 30.april
Torsdag 30.april feires den internasjonale jazzdagen over hele verden. I Oslo blir det blant annet konserter, jamsessions og jazz-slam over fire dager på Caféteatret i tillegg til omvisning i jazzfotoutstillingen, film og konsert på Nasjonalbiblioteket.

Det er UNESCO som har stiftet Int. jazz Day. Formålet med dagen er å belyse jazzens evne til å forene mennesker over hele kloden.  

21.01.2015 Djangofestival på Cosmopolite 23. og 24.januar
Hvert år siden 1980 har sigøynergitaristen Django Reinhardt blitt feiret med en egen festival i Norge, en tradisjon som etterhvert er kopiert i over 50 land. Den norske Django-festivalen er den eldste av disse, og ble startet av Jon Larsen fra Hot Club de Norvège.

- Jeg tror folk blir grepet av musikken hans, fordi den fungerer på så mange plan. Ved første møte blir man kanskje slått av den sorgmuntre tonen og de enkle rytmene, men samtidig byr Django på så mye mer enn bare det lettfattelige, sier festivalsjef Jon Larsen.

Hot Club de Norvège åpner selvfølgelig festivalen, og festivalpinnen overtas av blant andre Ulf Wakenius, The Rosenbergs, Jazzbanditt, Marian og Mihau Petrescu, Sammy Daussat, Noe Reinhardt med fler.

Velkommen opp til kulturslottet på Torshov!
15.01.2015 Nytt sesongprogram på Nasjonal jazzscene
Finn fram almanakken og plott inn konserthøydepunktene framover. De neste månedene står både opplevelsene og publikum i kø på Victoria. Det blir blant annet gjenhør med Arild Andersens "Mingus i Aulaen"-prosjekt fra Oslo jazzfestival, Jazzland records arrangerer labelnight, Jenny Hval og Susanna framfører "Meshes of Voice", Lisa Dillan og Asbjørn Lerheim kommer ned ny Elvis-plate, Brad Mehldau trio kommer og så videre og videre. Enkeltbilletter og sesongpass kjøpes hos Billettservice.

 

22.12.2014 Festivallivet starter igjen over nyttår
Allerede 8.-11.jan er det klart for årets første festival i tigerstaden, All Ears festival for improvised music. De byr på en herlig miks av impro og støy som garantert får rensa øregangene dine etter julas velbehag. Festivalpass forhåndskjøper du hos Tiger.

Som om det ikke er nok braker det løs med Djangofestival for tjuetredje gang 23. og 24.januar på Cosmopolite. Forhåndssalg hos Billettservice.

God jul og godt nytt år!
18.09.2014 Oslo Stringwing kollektiv
Oslo Stringswing Kollektiv består av fire musikere med forkjærlighet for Django Reinhardts unike tilnærming til jazzen. De har gått hen og etablert en stringswing-jam på Bar Django i Thorvald Meyers gate 25 på Grünerløkka. Du er herved invitert til jam, med eller uten instrument, hver søndag mellom kl 18 og 21!

Les mer og lik på Oslo Stringswing Kollektiv sin side på Facebook

25.06.2014 Konserter i sommer
Fortvil ikke, hovedstadsjazzen tar ikke sommerferie! I hele sommer kjører både Oslo jazzforum, New Orleans Workshop og Herr Nilsen flere konserter hver uke, i tillegg til at Oslo jazzfestival har satt opp en utescene ved Spikersuppa hvor det blir muskk hver lørdag kl 15. Følg med her på jazzinoslo for oppdateringer på programmet.

 

20.05.2014 eksamensfestival 19- - 31.mai
Ut mai måned blir det eksamensjazz med studenter fra Norges musikkhøgskole nesten hver kveld på Nasjonal jazzscene Victoria. Konsertene starter kl 19 og det er gratis inngang. Til sammen skal 37 kandidater i ilden over ti kvelder. Velkommen!

 

01.04.2014 Tape to zero-festivalen 3. og 4.april
Tape to Zero er en mini-festival med fokus på musikk innen nyere jazz, elektronika og ambient. Torsdag 3.april åpner festivalen med premiere på Kjetil Husebø sitt nye elektroniske prosjekt, Skyggespill, før SpaceMonkey og Susanna & Jessica Slighter tar over scenen. Fredag presenteres festivalens bestillingsverk signert Deathprod og Biosphere, etter at Joker Nies (Tyskland) og Andrés Prado (Peru) trio har framført sine sett. Les mer på Tape to Zero sine nettsider..
22.01.2014 Djangofestival og finsk frijazz
Denne helgen har publikum valgets kval mellom to festivaler; Djangofestivalen på Cosmopolite som feirer strengejazzen for 35. gang med noen av sjangerens ledende internasjonale og norske navn, og Finnish Fun-festivalen på Nasjonal jazzscene hvor vi møter finske og norske frijazzstjerner tre dager til ende. God helg!

 

30.12.2013 Nytt år og All Ears igjen
Hurra for jula, hurra for det nye året og hurra for All Ears-festivalen! Allerede torsdag 9.januar er årets første festival i gang. Det blir fire frie dager til ende med det beste du kan ønske deg innen frijazz, impro og støy. Det foregår i Ny musikk sine lokaler på Grønland torsdag og fredag, på Vulkan Arena på Grünerløkka fredag og lørdag før det hele rundes av med en ettermiddagsseanse på Henie Onstad.

Komplett program på all Ears sine nettsider.

03.12.2013 Frijazzpass på Victoria i januar
Programslippet for Nasjonal Jazzscene Victoria byr på en travel januarmåned for frijazzfansen. Men fortvil ikke, du kan kjøpe samlebillett til alle frijazz-konsertene i januar: FIRE! ORCHESTRA, FINNISH FUN og PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT. Frijazzpasset koster bare kr 500/350 og kan kjøpes hos billettservice.

http://www.billettservice.no/event/nordisk-frijazzpass-januar-billetter/412313

26.06.2012 Jazzed Out Oslo
Den franske TV-kanalen Mezzo og filmskaper Mathieu Mastin har i serien "Jazzed Out" tatt turen til New York, Paris og London hvor de har gjort en rekke flotte liveopptak på originale locations. Og hva var vel mer naturlig enn å legge neste storbyserie til Tigerstaden? Se "Jazzed Out Oslo"-opptakene fra i fjor sommer på YouTube:

25.05.2012 Grefsen Jazz Society åpner på Svettern!
Onsdag 6/6 kl 19:00 braker det løs for Grefsen Jazz Society i Grefsens eget ærverdige kulturpalass, Svettern. Et lokale som burde være kjent for de fleste. Dog kan det nevnes for de som ikke er kjent her, at Svettern er beliggende i Kjelsåsveien 18 i trygg avstand fra Skeidbanen.

Grefsen Jazz Society skal være et møtested for det lokale publikum og de lokale artister. Et forum for så vel profesjonelle som for entusiaster. Denne første kvelden vil da også bære preg av nettopp dette, i det Borderline Big Band selv vil stå for hovedinnslaget. Supporting act vil være det meget unge og særdeles lovende bandet «De og De», satt sammen av studenter ved jazzlinjen på Manglerud VGS.

16.04.2010 Nasjonal jazzscene og Herr Nilsen kåret til byens beste konsertscener!

Aften har kåret Nasjonal jazzscene Victoria til byens beste i klassen mellomstore konsertscener. Ikke nok med det, men de har også kåret Herr Nilsen til byens beste konsertscene i klassen små konsertscener. Vi gratulerer! Les mer og følg med på hvem som blir kåret til Oslos beste store konsertscene på www.oslopuls.no

01.04.2009 Gi grasrotandelen din til Oslojazzen!

Med Grasrotandelen kan du som tipper, spiller Lotto eller Joker selv bestemme hva Norsk Tippings overskudd skal gå til. Du kan velge deg en jazzklubb, et storband eller en festival som får fem kroner for hver hundrelapp du spiller for, uten at din innsats eller dine vinnersjanser reduseres. Registrer deg via SMS: Send kodeord GRASROTANDELEN <organisasjonsnummer> til 2020 (Tjenesten er gratis). Eks GRASROTANDELEN 123456789. I Oslo kan du velge å støtte: Big Boss Band org.nr: 985 430 519. Kampenjazz org.nr: 991 960 287. Konsertforeningen Blå org.nr: 879 602 432. Shebop bigband org.nr: 977 080 347. Stiftelsen Oslo jazzfestival org.nr: 971 565 780. Østnorsk jazzsenter org.nr: 880 349 392. Flere foreninger vil komme til ordningen etterhvert. Løp og tipp! 

25.11.2008 Miloud guiderk slås til Ridder av 1.Orden
For første gang hedres en innvandrer til Norge med denne belønning for "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Onsdag 3.desember 2008 blir konsertarrangør og ildsjel Miloud Guiderk slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 
På kongehuset sine hjemmesider står følgende begrunnelse for tildelingen:

Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge.


En skapende kraft

Marokkanske Guiderk kom til Norge i 1970, og har vært en skapende kraft i norsk musikkliv siden han i all beskjedenhet begynte å arrangere Emmajazz ved Emma Hjorths Hjem i Bærum i 1975.

I mer enn 30 år har han trukket verdens mest etterspurte musikere til Norge. Ingen andre kunne fått Chet Baker til å spille i gymsalen på en institusjon for psykisk utviklingshemmede – eller trukket storheter som Dexter Gordon, Stan Getz og Dexter Gordon til forstaden Bærum, heter det i en pressemelding.

Samtidig har Miloud gjennom klubbene Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite i Oslo gitt et internasjonalt mangfold av musikere i Norge muligheten til å fremføre sin musikk.

Utnevnelsen sender et sterkt og viktig signal fra Slottet i Mangfoldsåret 2008. Først og fremst fordi Miloud Guiderk selv representerer det flerkulturelle Norge, men også fordi dette er en anerkjennelse av hans evne til å åpne opp for og inkludere de mange ulike musikalske uttrykk som preger Norge i dag. Hans omtanke og raushet i forhold til sine medmennesker preger alt han gjør.

Feiringen av Miloud Guiderks utnevnelse til Ridder av Den Kongelig Norske St. Olavs Orden vil foregå på "det nye" Cosmopolite i "det gamle" Soria Moria på Torshov i Oslo 3. desember. Programmet vil gjenspeile nettopp mangfoldet som preger norsk musikkliv i dag. 
Les mer om Cosmopolite her
30.10.2008 Tre for en-system ved registrering av konserter på jazzinoslo.no

Hurra for internett! Nå foregår registrering av arrangementer til jazzinoslo.no på følgende måte: Hvis du vil publisere ditt arrangement på jazzinoslo.no så går du til  http://jazzinorge.no/konsertkalender og legger inn infoen der. Da vil du få publisert info om din konsert både i "Konsertkalenderen" på  jazzinorge.no , på www.ostnorskjazzsenter.no og på www.jazzinoslo.no. Du får altså publisert konsertinfo tre steder ved å legge det inn én gang! Fantastisk! Og en stor takk til Dotgrid og K-prod for tekniske løsninger!

 
02.10 Sagene Lunsjbar
Jazz på Sagene Lunsjbar – Karl Nyberg
1900 entré
Onsdagsjazz på Sagene Lunsjbar

Onsdagsjazzen er en serie med intimkonserter på Sagene Lunsjbar, midt i hjertet av kulturbydelen Sagene. Hver måned har husbandet med seg en ny gjest, og månedens besøk er fra saksofonist Karl Nyberg.

Karl Nyberg – sax Aksel Westlund – gitar Alexander Hoholm – bass Magnus Sefaniassen Eide – trommer

Onsdagsjazzen er støttet av Aktiv Eiendomsmegling Sagene/Bjølsen og Norsk Jazzforum

The post Jazz på Sagene Lunsjbar – Karl Nyberg appeared first on Jazz i Norge.

 
02.10 Oslo konserthus
Four Brothers
1900 entré
Oslo Konserthus

TIL MINNE OM WOODY HERMAN

Børge-Are Halvorsen, altsax, sopransax, Knut Riisnæs, tenorsax, Petter Wettre, tenorsax, Dave Edge, barytonsax, Staffan William-Olsson, gitar, arrangementer, Daniel Franck, bass, Hermund Nygård, trommer.

Four Brothers» var en legendarisk innspilling med Woody Herman i 1947, der fire av tidens beste saksofonister boltret seg i en fascinerende låt. I den norske «Four Brothers» får vi høre fire av våre ledende saksofonister på ett brett, backet opp av en drivende rytmeseksjon. Gitaristen Staffan William-Olsson (kjent fra bl.a. «The Real Thing» og «Sharp 9») har arrangert kjente jazzstandards og egne komposisjoner – her blir det en perfekt miks av samkjørte ensembler og soloprestasjoner med løs snipp. Det ligner noe på vestkystjazz à la Marty Paich og Dave Pell, men også med muligheter for de fremragende solistene til å boltre seg over mer enn åtte takter.

Konserten starter presis. Ingen aldersgrense.

For rullestolplass kontakt billettluken på 23113111 eller billetter@okh.no

The post Four Brothers appeared first on Jazz i Norge.

 
02.10 Herr Nilsen
Hot Jazz Trio
2000 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

New Orleans Workshop Jazzclub presenterer Hot Jazz Trio, som er klar for å ta publikum med på en musikalsk reise inn i 1920- og 1930-tallets «hotte» jazz. De har rendyrket og hentet inspirasjon fra helter som Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Earl Hines, Jelly Roll Morton og Baby Dodds. Trioen gjenskaper gnisten og spontaniteten fra innspillingene med originale arrangementer og historier rundt låtene og artistene.

Torstein Kubban, trompet, er en av landets fremste tolkere av jazz fra forrige århundreskifte og 20-30 år framover. Han spiller bl.a. i Norwegian Jazz Kings, Christiania 12, Milenburg Joys Jazz Quintet og JaZZmaZZørene.

Daniel Røssing, piano og vokal, spiller også i Milenburg Joys Jazz Quintet. Han har også spilt med Chuck Berry, Little Andrew, Jolly Jumper & Big Moe, Ottar «Big Hand» Johansen, Casino Steel og Einar Olav Larsen.

Sven Johnny «Sonny» Breiby, trommer, har bred bred musikalsk bakgrunn. Vant rockemønstringen i 1989 med bandet Double Dealer, har deltatt på 13 konsertprosjekter for Nord-Øst på Tynset med mer enn 26 000 publikummere sammenlagt. Medvirker også i Nadja Bertelli Band, og er med i Milenburg Joys Jazz Quintet og JaZZmaZZørene.

Billetter i døra eller på TicketCo.no

Foto: Freeimages.com

The post Hot Jazz Trio appeared first on Jazz i Norge.

 
02.10 Nasjonal jazzscene
Uhørt! Melting Pot + Caramel 11
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00 - gratis inngang!
Nasjonal jazzscene

Five young europeans meet for the first time + majestic pop with an inclination for jazz

Fem unge musikere fra fem ulike land møtes, noen av dem for første gang; de har kanskje aldri spilt sammen før, men det skal de nå! Én øvingsdag til å finne ut hva man vil og hvor man skal, og så er det konsert. Dette er kjernen i Melting Pot, et felleseuropeisk improvisasjonsprosjekt som siden 2013 har vært innom Jazztopad i Wrocław, Berlin Jazzfest, Saalfelden Jazzfestival, Handelsbeurs i Ghent, og nå Nasjonal jazzscene. Melting Pot er øyeblikkskunst, her blir det ingen repriser. Møt opp, koble deg på, opplev!

Signe Emmeluth – saksofon, Mia Dyberg – saksofon, Kobe Boon – bass, Zbigniew Kozera – bass, Katharina Ernst – trommer

Caramel 11 er en funklende juvel som lokker publikum inn i et majestetisk og progressivt popunivers av drømmende synthpartier og vrengte gitarakkorder. Bakgrunnen fra jazzlinja i Trondheim og kjærligheten til tidløs pop- og rockemusikk kommer tydelig til syne i Thea Grants kontrastfylte og tekststerke låter. Den siste tiden har bandet vært i studio, og debutsingelen «Boxes of Ashes» slippes i løpet av sommeren!

Thea Grant – vokal, Magnus Skaug – gitar, Håkon Kjenstad Brunborg – synth, Alf Høines – bass, Ingvald Andre Vassbø – trommer

Etter konserten blir det jamsession ledet av jazzstudenter fra Musikkhøgskolen. Ta med hornet!

The post Uhørt! Melting Pot + Caramel 11 appeared first on Jazz i Norge.

 
03.10 Nasjonal jazzscene
Olga Konkova Trio
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Dynamic piano trio

Klassisk skolerte musikere er en særegen art i jazzfaunaen. Det er langt fra alle som klarer overgangen fra stram struktur til mer frie omgangsformer, men de som har klart å komme seg trygt over, har tilsynelatende det ørlille overtaket der de vektløst skøyter bortover musikkhistoriens glassklare isflate og uanstrengt avslutter med piruetter og en trippel Axel.

Olga Konkova er en av disse heldige få. Hun er en av landets fineste pianister og har gitt oss en perlerad av kritikerroste album siden hun flyttet til Norge på midten av nittitallet. Ikke minst debuten Going with the flow, som hun ble nominert til Spellemann for, og Joni Mitchell-improvisasjonene på Improvisational four. Eksplosiv og kontrastfull musikk som flyter gjennom rolige klanglandskaper før den kaster seg nedover halsbrekkende partier. De senere årene har Konkova bodd i Sveits, men det er heldigvis ikke lenger borte enn at hun kan svippe innom Victoria i høst med litt fersk musikk i en herlig trio!

Olga Konkova – piano, Per Mathisen – bass, Rune Arnesen – trommer

The post Olga Konkova Trio appeared first on Jazz i Norge.

 
04.10 Norges Musikkhøgskole, Lindemansalen
RÅ!
1900 entré Gratis for alle studenter. 20% rabatt ved forhåndskjøp.
Norges musikkhøgskole

Fra de godt etablerte til de aller ferskeste. Konserter i alle sjangere, kuratert av studenter ved jazzutdanningen ved NMH.

ÆVESTADEN Ævestaden er et nyoppstartet band med tre musikere og en rad ulike instrumenter. De skaper et atmosfærisk klanglandskap gjennom å anvende feler, langeleiker, sang, kraviklyre, strykelyre, munnharpe, gitar og effektpedaler. Det er improvisatorisk og delvis helt egenkomponert materiale med utgangspunkt i norsk og svensk folkemusikk. Trioen består av Eir Vatn Strøm, Kenneth Lien og Levina Storåkern.

HYPNOPOMP Hypnopomp er et ganske nyetablert band som spiller kontroversiell, energisk og hardtslående jazz, inspirert av musikere og komponister som Ornette Coleman, Arnold Schönberg, Frank Zappa, Miles Davis, Charlie Haden, Peter Brötzmann og mange flere. Sounden kan minne litt om jazzrocken Miles Davis satt i gang på tidlig 70-tall, men bærer også preg av den tidlige frijazzen, blytung metal og hyppig bruk av 12-tonelinjer.

Medlemmer: Sigurd Skogdal (trombone) Lauritz Lyster Skeidsvoll (tenorsaksofon) Viktor Bomstad (gitar) Torkil Hjelle (kontrabass) Veslemøy Narvesen (trommer)

RÅ! er konsertserien av og med studenter. Vi gir deg konserter i ulike sjangre, og viser fram noe av det mest spennende som skjuler seg i skolens kriker og kroker. Her vil du høre alt fra godt etablerte band til det ferskeste rett fra øvingsrommet. Det vil bli nye konstellasjoner eksklusivt for konsertserien og samarbeidsprosjekter på tvers av kunstarter. Kom for å oppleve fersk musikk, drikk gratis kaffe og hør de nyeste bandene før de slipper ut av dørene på NMH.

Hold deg oppdatert om konsertene på Facebook @raakonsertserie og Instagram @rakonsertserie.

The post RÅ! appeared first on Jazz i Norge.

 
04.10 Cosmopolite
Lee Fields and the Expressions
2000 entré
Cosmopolite

Han er en rendyrket soulmann fra innerst til ytterst, som får det til å krible av 70-talls, hardtslående rytmer og intime ballader.

Lee Fields danner en direkte forbindelseslinje til den opprinnelige soul- og rhythm’n’blues-musikkken, og har rendyrket formen i førtifem år. Han har jobbet med store navn som B.B. King, Clearence Carter, Betty Wright og Bobby Bland for å nevne noen.

I løpet av 70-tallet , ga Lee Fields ut en rekke hardtslående singler – som i dag er ettertraktede samleobjekter, og har inspirert musikkfans på utkikk etter ekte grooves og hektende rytmer. Han er samplet av en rekke hip hop-artister, og betraktes som den ledende skikkelsen innen “deep funk”-scenen.

På 2000-tallet har Lee Fields hittil gitt ut fire album, som alle har vakt stor begeistring hos både anmeldere og fans. Det store gjennombruddet kom med ”My World ” i 2008, som Pitchfork kalte «one smoking mother of an old-sound soul record». Allmusic.com har kalt Fields “one of the most compelling soul singers at work today”.

Det er bare å glede seg til en ny het kveld på Cosmopolite!

The post Lee Fields and the Expressions appeared first on Jazz i Norge.

 
04.10 Nasjonal jazzscene
Lage Lund Trio ? Terrible Animals
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Multilayered guitar trio

Fredag 04. oktober, kl 21.00. Dørene åpner kl 20.00 – kr 240/190

I musikken lever den amerikanske drømmen i beste velgående. Uavhengig av om du er jazzmusiker, svartmetaller eller popartist, er drømmen om å breake i USA kanskje det eneste som kan matche kjønnsdriften. For de aller, aller fleste blir det med drømmen, men det finnes unntak. Lage Lund reiste ut for å studere ved prestisjetunge Berklee, senere ble han som første el-gitarist noensinne, tatt opp ved enda mer eksklusive Juilliard School i New York. Og nettopp her, i byen som aldri sover, har han bygd seg opp til å bli en markant og anerkjent skikkelse i det amerikanske jazzmiljøet.

Gitarjazz i den klassiske tradisjonen kan være en tricky sjanger, der det ikke alltid er like lett skille seg ut. Det problemet har ikke Lage Lund, noe han viser til gangs på årets album, ambisiøse Terrible Animals! I selskap med storfolk som Tyshawn Sorey og Larry Grenadier har Lund strukket seg helt opp til øverste hylle og hentet ned låter med nyanserte harmonier og komplekse rytmer – vare ballader så vel som tunge driv – som plasserer lytteren ytterst på stolen. En kveld for alle gitarfeinschmeckerne der ute!

Lage Lund – gitar, Ben Street – bass, Anwar Marshall – trommer

The post Lage Lund Trio – Terrible Animals appeared first on Jazz i Norge.

 
05.10 Stortorvets gjæstgiveri
Maiken Stølan Krokens Septett
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Maiken har besøkt klubben flere ganger, seinest på Herregårdskroen i sommer. Nå presenterer hun stemningen fra 1958 på Newport Jazzfestival. Storheter som Louis «Satchmo» Armstrong, Anita O’Day, Garry Mulligan og Dinah Washington gjenskapes.

Maiken Stølan Kroken, vokal Erik Thormod Halvorsen, trompet Rune Nicolaysen, sax Tony Boye Ascanio, trombone Freddy Hoel Nilsen, piano Helge Olav Ellingsen, bass Erik Jøkling, trommer

Gratis adgang, men frivillig «Kitty»-donasjon til musikken og klubbens drift.

Gjæstgiveriet åpner kl. 11.00. Kom tidlig for god plass og spis frokost / lunsj før eller under konserten.

The post Maiken Stølan Krokens Septett appeared first on Jazz i Norge.

 
05.10 Jazzkafé i foajeen i Oslo konserthus
David Skinner trio
1400 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

David Skinner, piano Jens Fossum, bass Hermund Nygård, trommer

The post David Skinner trio appeared first on Jazz i Norge.

 
05.10 Nasjonal jazzscene
Jassbox – Live: Binker Golding
2100 entré 20 år. Dørene åpner kl 21.00 - 50,-
Nasjonal jazzscene

Jassbox – 5. oktober

Cool tunes cooking the dance floor!

En gang i måneden er Victoria nesten en annen planet, da det er deg og dine jassbevegelser som gjelder. Forskjellen på jazz og jass er DJ-ene Espen Horne og Erik Holms store styrke. De får et dansegulv til å sprette fra første låt, tenner og øyne glitrer om kapp i mørket når musikken tar tak i beina og rumpa til hele den gamle kinoen! Det er nemlig levende glede, groove og galskap som bestemmer her. Også i kveld tar de med seg et fabelaktig liveband, her venter en komplett opplevelse.

Levende i kveld opplever du en av de heiteste saxspillende jazzistene i England. Binker Golding spiller friskt og lett fremoverlent jazz, hvor elementer av drum&bass,trip hop og fri galskap får være med på dansen. Vi ble veldig imponert når vi hørte han med Zara McFarlane, han er også fast på scenen med Moses Boyd Exodus, Mr Jukes, Sarah Tandy, Elliot Galvin, Ariwo, Greg Foat og en rekke andre fra den unge, britiske jass-scenen. Dette blir en stor en i Jassbøkene. KomKom!

Mist deg selv litt på Victoria, det har du bare godt av!

The post Jassbox – Live: Binker Golding appeared first on Jazz i Norge.

 
06.10 Cafeteateret
Kampenjazz: Vigleik Storaas/Tor Yttredal Duo
2000 entré
Kampenjazz

Vigleik Storaas: piano, Tor Yttredal: saksofoner

To navn som har vært en sentral del av det norske jazzlandskapet siden …, vel, nesten siden noen la ned grunnsteinen.

De to spilte sammen første gang for over tretti år siden, og har ennå ikke sluttet. Som duo har de de seineste årene gitt ut de sterkt anbefalelsesverdige skivene «Chamber» (2015) og «Space In Between» (2017), begge på musikerbrødrene Tore og Roger Johansens plateselskap Inner Ear.

Yttredal og Storaas har samarbeidet i mange sammenhenger. Mange kjenner nok til samarbeidet med res.kamp. Elin Rosseland på hennes skive «Fair Play». I duo-formatet står det hovedsakelig originalstoff på programmet, men en og annen standardlåt sniker seg nok også inn. Det er først og fremst den intuitive kommunikasjonen som spiller en avgjørende rolle, med improvisasjoner i fritt spillerom.

Trenger vi å si noe mer?

The post Kampenjazz: Vigleik Storaas/Tor Yttredal Duo appeared first on Jazz i Norge.

 
06.10 Herr Nilsen
Søndagsjammen på Herr Nilsen
2000 entré
Herr Nilsen

Humørfylt jazzjam av ypperste kvalitet, som foregår på byens beste klubbscene annenhver søndag! Herrene Jens Fossum, Hermund Nygård og Anders Aarum utgjør huskompet. Arrangeres i samarbeid med Oslo Jazzforum. Bonger til aktive jammere. Velkommen!

Foto: Freestocks.org by Pexels

The post Søndagsjammen på Herr Nilsen appeared first on Jazz i Norge.

 
08.10 Nasjonal jazzscene
Saksofonisten Jukka Perko i samspill med Oslo storband
2000 entré
Oslo Jazz Circle

I anledning sin 70årsdag satte Dizzy Gillespie i 1986 sammen sitt eget storband, som han turnerte verden rundt med fram til 1990. Midt i denne gjengen med amerikanske etablerte proffmusikere satt en ung blond finne på 18 år – Jukka Perko – med sin altsax. Hvordan havnet dette unge talentet i Dizzys band? Hvordan var det å reise verden rundt med Dizzy og gjengen? Oslo Storband presenterer sammen med Jukka Perko musikken fra Dizzy Gillespies 70th Anniversary Bigband for Oslo Jazz Circle. One night only

Konserten støttes av Norsk-finsk kulturfond, Letterstedtska föreningens norska avdelning, og Sibelius-selskapet i Norge samt Norsk Jazzforum.

The post Saksofonisten Jukka Perko i samspill med Oslo storband appeared first on Jazz i Norge.

 
08.10 Nasjonal jazzscene
Oslo Jazz Circle: Jukka Perko goes Dizzy
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Swing with people who’ve lived it!

I anledning sin 70-årsdag satte Dizzy Gillespie i 1986 sammen sitt eget storband, som han turnerte verden rundt med fram til 1990. Midt i denne gjengen med amerikanske etablerte proffmusikere satt en ung, blond finne på 18 år – Jukka Perko – med sin altsaksofon. Hvordan havnet dette unge talentet i Dizzys band? Hvordan var det å reise verden rundt med Dizzy og gjengen? Dette skal du få ta del i i kveld når Oslo Storband sammen med Jukka Perko spiller høyspent swingende musikk fra Dizzy Gillespies 70th Anniversary Bigband og inviterer til fest på Oslo Jazz Circle! One night only!

Initiativtager Oslo Storband har siden starten i 1999 gjort mange konserter med spennende musikk som ofte kan være litt utenfor det folk flest forbinder med rammene for storband. De har spilt på alle de største jazzfestivalene i landet og har samarbeidet med en rekke kjente solister, bl.a. Bernt Rosengren, John Pål Inderberg, Karin Krog, Harald Bergersen, Putte Wickman, Knut Riisnæs, Jesper Thilo, Lasse Lindgren, Laila Dalseth, Sigurd Køhn, Elisabeth Moberg, Palle Wagnberg, Torbjørn Sunde, Dick de Graaf og Svante Thuresson! Dette bandet garanterer store swinger, og med en erfaren, virtuos solist blir dette en virkelig Dizzy kveld!

Konserten er et samarbeid mellom Oslo Jazz Circle og Nasjonal jazzscene, sesongkort gjelder!

The post Oslo Jazz Circle: Jukka Perko goes Dizzy appeared first on Jazz i Norge.

 
09.10 St. Edmunds Church, Møllergata 30
Camilla Hole Trio – Konsert i St. Edmunds Church
2000 entré

Camilla Hole Trio startar konserthausten med sin første Oslo-konsert!

Camilla Hole Trio har det siste året turnert på vestlandet, representert Norge på Nordic Folk Alliance i Gøteborg og komt ut med debutalbumet «Halvemål» med tilbakemeldingar som «Trioen har fått inn en fulltreffer med debutplata, et kreativt sjangermøte mellom improvisasjonsjazz og folkemusikk» Magnus Andersson, magasinet Folkemusikk.

Trioen har som utgangspunkt ein tanke om at folkemusikken høyrer til framtida – den skal førast vidare. Musikarane spelar folkemusikk, i hovudsak frå Sogn og Fjordane, men også ny musikk. Camilla, Fredrik og Knut har bakgrunn frå jazz og improvisasjonsmusikk, og spelar instrument ein ikkje nødvendigvis knyter til folkemusikk. Dei tar med seg instrumenta og dei musikalske preferansar sine når dei gjer tolkingar av dei vakre, tradisjonsrike låtane, som har blitt vidareført gjennom generasjonar. Ved hjelp av andre klangar, og bandet si oppfatning av essensen i musikken, tilfører dei låtane noko ekstra.

Camilla Hole – sopransaxofon Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass Knut Kvifte Nesheim – trommer/vibrafon

The post Camilla Hole Trio – Konsert i St. Edmunds Church appeared first on Jazz i Norge.

 
09.10 Nasjonal jazzscene
Mia Dyberg Trio + Bushman?s Revenge
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Rock energy with the freedom of jazz

Berlinbaserte, i hovedsak danske Mia Dyberg Trio bringer spennende, vidtrekkende og frisk improvisasjon til scenen. De har fordypet seg i beatforfatteren William S. Burroughs og kanaliserer flyt og kant, psykedeliske sannheter og faktabaserte påhitt. Noe av musikken er komponert av Dyberg, men mest av alt er dette lyden av en kollektiv tanke med musikken som en dialog, et kor, en enhet. Her ligger følelsene på utsiden, det er morsomt og alvorlig, uttrykksfullt og elegant. Både saftig og knusktørt, akkurat som Burroughs!

Mia Dyberg – saksofon, Asger Thomsen – bass, Steve Heather – trommer

Kanskje er det mer siviliserte buskmenn vi møter her, når Bushman’s Revenge nå slipper sitt tiende album, Et Hån Mot Overklassen? De slår ikke lenger fullt så hardt, støyer ikke så mye, ramler ikke lenger så langt ut i øde landskaper. De har kommet nærmere hverandre, nærmere låtenes kjerne, nærmere mikrofonene. Likevel er spillegleden og utforskertrangen om mulig kanskje sterkere, kildene er fler og fargene er tydeligere. Dette er tre glimrende jazzister som bruker hele sin erfaring og platesamling for å nå høyere opp mot ekstasen med en glødende intensitet.

Det finnes mange veldig gode, tungt rockpåvirka norske jazzband, men dette lille knippet personligheter er helt særegne i sitt overbevisende kok og klare vei til målet. Bushman’s Revenge sitter tett i bilen på vei til slippfest – bare hopp inn du!

Even Helte Hermansen – gitar, Rune Nergaard – bass, Gard Nilssen – trommer

The post Mia Dyberg Trio + Bushman’s Revenge appeared first on Jazz i Norge.

 
09.10 Herr Nilsen
Skunk Funk International – A Tribute to the Music of the Brecker Brothers
2100 entré
Herr Nilsen

Bandet er satt sammen av 7 musikere fra 6 forskjellige europeiske land. Felles for medlemmene er deres beundring og respekt for bandet The Brecker Brothers som med sin særegne, funk/jazz-musikk inspirerte en hel generasjon musikere over hele verden. Skunk Funk International ble startet av saksofonist Sean Freeman (UK) og bassist Lorenzo Feliciati (IT), som håndplukket de resterende medlemmene utifra deres forhold til musikken og deres evne til å bringe sin egen personlighet og energi til prosjektet. Vi ønsker med dette bandet å bringe videre denne fantastiske musikken til nyere generasjoner såvel som til gamle fans av Brecker Brothers.

Bandmedlemmene er alle solo-artister, bandledere og prisvinnere utenfor SFI. De er:

SEAN FREEMAN-Sax(UK). Sean er en av europas mest ettertraktede saksofonister innen en rekke genre fra jazz til pop og rock. Han har vært fast saksofonist i Level42 i nærmere 20 år i tillegg til en imponerende liste andre samarbeidspartnere; Eric Clapton, Billy Cobham, Mark Murphy, Bonnie Taylor, Joss Stone, Geri Halliwell, Kid Creole and the Coconuts og mange flere. Sean er selvoppnevnt hardcore-fan av Michael Brecker og har bl.a. utgitt bøker med transkripsjoner av hans arbeide.

TEUS NOBEL-trompet(NL). Teus er en av nederlands mest lysende trompetister. Han har fire utgivelser i eget navn, “Flow”, “Legacy”, “Social Music” og “Journey Of Man”. Han har turnert i over 20 land med artister som Candy Dulfer, Frank McComb og Jef Neve.

MARTIN VERDONK-Percussion (Curacao/NL). Martin har en eventyrlig karriere som “europas beste percussionist”, som han har blitt offisielt kåret til i slagverksbladet Slagwerkkrant et utall ganger. Han er også kåret til en av verdens fire beste clinic-musikere av magasinet U.S. Drum Magazine. Han har turnert og gjort innspillinger med bl.a. Prince, Santana, George Benson, Snarky Puppy, George Duke, Lionel Richie, Chaka Kahn og En Vogue. Han mottok i 2014 “lifetime achivement award” fra presidenten av Curacao.

LORENZO FELICIATI-Bass(IT). Lorenzo er en av italia´s mest brukte studio og turnémusikere i tillegg til en anerkjent komponist, arrangør og musikkprodusent. Han har arbeidet med en rekke profilerte artister som feks. Bob Mintzer, Pat Mastelotto, Marco Minnemann, Nils Petter Molvær, Colin Edwin og Petrella Michel. Han regnes også som en nyskaper og foregangsmann på sitt instrument.

MARC GUILLERMONT-gitar(FR). Marc har gitt ut seks album i eget navn såvel som komponist og produsent-credits for andre artister både i pop og jazz-verdenen. Han har i tillegg som gitarist samarbeidet med et utall anerkjente artister og musikere; Randy Brecker, Gary Husband, Tom Walsh, Bill Evans, Etienne M´Bappe, John McLaughlin, Matt Garrison, Chris Taylor og Yolanda Charles.

ERIK SMITH-trommer(NO). Erik har siden tenårene vært en av norges ledende session og turnémusikere med en unik allsidig karriere. Han er her til lands kjent fra bandene TOBB, Babylon Brothers, Lars Erik Gudim´s Orkester, Oslo Groove Company, Jens Wendelboe Big Band og sin egen Erik Smith Trio. Noen av navnene Erik har samarbeidet med er; Jacob Collier, Bobby Shew, Wayne Bergeron, Donna Summer, Frank Gambale, Eddie Daniels, Niels Landgren, Bill Champlin, Phil Woods, Bob Mintzer, Django Bates og John Miles.

BERTHIL BUSSTRA-keyboards(NL). Berthil har i mange år vært en av europas mest ettertraktede keyboardister. Han har flere album under eget navn foruten å ha jobbet med et utall band og artister; Mike Mainieri, Snarky Puppy, Dr. Lonnie Smith, Benjamin Herman, Ack van Royen, The Jazz Invaders m.fl. Han er i tillegg lærer på Rotterdam musikkonservatorium.

Foto: Freeimages.com

The post Skunk Funk International – A Tribute to the Music of the Brecker Brothers appeared first on Jazz i Norge.

 
10.10 Nasjonal jazzscene
Azkadenya
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Unfamiliar sounds that make perfect sense

Endelig, denne trioen har vi verket etter å presentere! I Azkadenya møtes en av Norges mest anerkjente musikere, Sidsel Endresen, med strykerduoen Vilde&Inga. Azkadenya spiller fritt improvisert musikk med akustiske lydkilder, mikket opp for å få et råere og mer intenst uttrykk.

Sidsel Endresens nitide arbeid med å utvikle stemmen til et instrumentalt uttrykk ligger i utgangspunktet et langt steg fra jazzens tradisjonelle vokal. Med sitt eget språk har hun også oppfunnet den ultimate improvisasjonsformidleren. Det kan ha et tekstinnhold eller ikke, men er en grenseløs mulighet til å gi mening likevel. Inga Margrete Aas og Vilde Sandve Alnæs har gjennom sine utforskninger av instrumentene også funnet en unik måte å bruke dem til det de vil uttrykke. Her er tre forskere som presenterer sine funn på en herlig spennende, forheksende måte, et skapelsesøyeblikk der vi vil være lenge, lenge!

Sidsel Endresen – vokal, Vilde Sandve Alnæs – fiolin, Inga Margrete Aas – bass

The post Azkadenya appeared first on Jazz i Norge.

 
11.10 Cosmopolite
Alsarah & the Nubatones
2000 entré
Cosmopolite

Alsarah & the Nubatones er et band det er vanskelig å sette i noen musikalsk bås. Her blandes både tidløse melodier fra øst-afrika, tunge urbane beats fra New York og tradisjonelle arabiske toner.

Sanger, låtskriver og frontfigur Alsarah har vært dobbel flyktning. Hun ble født i Khartoum, Sudan, og flyktet med familien til Yemen, før de på grunn av borgerkrig brått måtte flytte videre til USA. Siden 1994 har hun vært bosatt i Brooklyn, og beskriver musikken sin som «øst-afrikansk retro pop». Selv brukte hun musikk som et verktøy for å håndtere overgangen til å bo i en fremmed kultur i USA.

The post Alsarah & the Nubatones appeared first on Jazz i Norge.

 
11.10 Gustav Jazzklubb - Amerikalinjen
Sandvika Storband med Sisi og Felix Peikli – Goodman, Ellington og Vaughan
2030 entré www.sandvika-storband.no
Sandvika Storband

Felix Peikli, Sisi Sumbundu og Eckhard Baur med Sandvika Storband presenterer “Ellington, Goodman and Vaughan.”

Jazzklarinettisten Felix Peikli er solist når vi fremfører original swingmusikk slik Benny Goodman og Duke Ellington spilte den. Musikken som var populærmusikk i sin samtid står seg grunnet sin høye kvalitet fortsatt sterkt. Felix er en mester på sitt instrument, allsidig og virtuos. Han behersker et bredt jazzrepertoar og skinner virkelig i klassisk swingende jazz.

Sisi Sumbundu er en av Norges beste soulsangere og er vår solist når vi fremfører perler fra Sarah «Sassy» Vaughan sine innspillinger med storband. Sarah Vaughan («Sassy») fikk sitt gjennombrudd på 40-tallet i samarbeid med datidens unge bebop-pionerer og i storband ledet av Earl Hines og Billy Eckstine og opptrådte senere som soloartist med stor suksess.

Eckhard, en av våre fremste pedagoger og jazztrompetister, leder Sandvika Storband og bidrar med fantastisk trompetspill!

Velkommen!

The post Sandvika Storband med Sisi og Felix Peikli – Goodman, Ellington og Vaughan appeared first on Jazz i Norge.

 
11.10 Nasjonal jazzscene
Per Mathisen / Jan Gunnar Hoff Dream Team
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

feat. Ulf Wakenius & Gary Novak

The fabulous funky four

Det summer i høyspenten og rumler i scenegulvet når denne kvartetten strekker grensene for hva jazz kan være. Her er fire fantastiske musikere som løfter og utfordrer hverandre med halsbrekkende soloer i et samspill det lukter svidd av og som garantert gir publikum hakeslepp! Du får ta del i en cocktail av jazz, funk, rock og verdensmusikk fra fantastisk virtuose musikere med smittende selvtillit.

Pianisten, komponisten, arrangøren og universitetsprofessoren Hoff har siden debuten i 1976 komponert flere hundre verk og turnert innland og utland, gjerne sammen med verdensstjerner som Mike Stern og Alex Acuña, et imponerende kreativt virke! Per Mathisen er ryggraden Terri Lyne Carrington, Bill Bruford, Mike Stern og mange andre vil ha med seg når det er eksplosive groover og oppfinnsomt basspill de er ute etter.

Ulf Wakenius strør gitarmagi over alt han er med på, både sobert stilfullt og helt rått på solotur! Sist, men ikke minst amerikaneren Gary Novak, kjent for å ha slitt ut flere trommesett i band med Chick Corea, George Benson, Maynard Ferguson og David Sanborn. Dette blir en kveld med store smil og nikkende hoder, for alle!

Jan Gunnar Hoff – tangenter, Ulf Wakenius – gitar, Per Mathisen – bass, Gary Novak – trommer

The post Per Mathisen / Jan Gunnar Hoff Dream Team appeared first on Jazz i Norge.

 
12.10 Stortorvet Gjæstgiveri
Jazzcafé m/ Røshnes Jazzband
0130 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Røshnes Jazzband henter sin musikk fra Tom Waitz såvel som fra New Orleans. Bandet er et meget populært innslag på klubbens jazzcaféer.

Gratis inngang, men med frivillig «Kitty» donasjon.

Knut Georg Stenersen – trommer, vokal Hans Magne Enge Hansen – tuba Knut Rømo – klarinett, sax Geir Ellefsen – trompet, flygelhorn, vokal Jørn Johannesen – trombone Johnnie Harper – gitar, banjo

The post Jazzcafé m/ Røshnes Jazzband appeared first on Jazz i Norge.

 
12.10 Glasshuset, Oslo Konserthus
Low-Fly Quintet
1400 entré Billetter kr. 100.- + avg. i billettluka eller på okh.no
New Orleans Workshop Jazzclub

Low-Fly Quintet lager lekne, sarte og rå originallåter inspirert av vokaljazzen fra første halvdel av 1900-tallet. Vi tolker også kjente og ukjente låter fra samme epoke. I tillegg til at vokalen bærer preg av innflytelse fra både blues og gospel er instrumenteringen med cello med på å lage et originalt utrykk i det norske vokaljazzlandskapet. Kvintetten leverer en lyttekonsert som løsner opp spenninger og setter igang tankene. Både latter og tårer har forekommet blant tilhørerne og de aller fleste forlater konserten med en opplevelse som gjør høstkvelden lysere.

Camilla Tømta vo, Siri Snortheim cello, Ole Gjøstøl, pno, Skjalg Lidsheim dms, Uri Sala bass

Billetter kr. 100.- + avg. i billettluka eller på okh.no Innslipp i «Glasshuset» en time før konsertstart. Mat og drikke kan kjøpes på stedet.

The post Low-Fly Quintet appeared first on Jazz i Norge.

 
12.10 Nasjonal jazzscene
Heartattack and Vine ? en hyllest til Tom Waits
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Tom Waits turns 70 – a celebration with inspired singers and a powerhouse band

Hilde Louise Asbjørnsen og Guro von Germeten inviterer til fest på Victoria for å hylle sin store musikalske muse, som fyller 70 år den 7. desember. De to låtskriverne har gjennom sine mange respektive album latt seg inspirere av Tom Waits’ fortellende tekster og dramatiske musikalske univers, og denne lørdagen deler de endelig scene for å tolke sine favorittlåter fra Waits’ katalog. De har samlet et glitrende band som levendegjør både tyngden og den lette svingen man kjenner i låtene.

Denne konserten feirer også et annet jubileum. Første gang Guro og Hilde Louise møttes var akkurat for ti år siden da de gjestet Tom Waits’ forrige store bursdag, 60-årsfeiringen på Rockefeller med tributebandet Blow og flere andre norske artister. Etter det fant de hverandre på flere måter: Guros debut-album Bad Dreams and Good Nightmares ble produsert av Asbjørnsen og Anders Aarum og ble utgitt på Asbjørnsens label, Sweet Morning Music. De gjester ofte hverandres konserter og samarbeider rundt plateselskapet. Og ikke minst har de delt sitt lidenskapelige forhold til kraftsenteret Tom Waits!

Hilde Louise Asbjørnsen – vokal, Guro von Germeten – vokal, trekkspill, Olga Konkova – piano, Oddrun Lilja – gitar, Ellen Brekken – bass, Elisabeth Nesset – trommer

Foto: Anna-Julia Granberg

The post Heartattack and Vine – en hyllest til Tom Waits appeared first on Jazz i Norge.

 
13.10 Cafeteateret
Kampenjazz og Samspill: Udi Shlomo og The Diaspora House Project
2000 entré
Kampenjazz og Samspill

Udi Shlomo: trommer, komposisjoner, arrangementer, Omri Abramov: saksofoner, Jesse Schilderink: saksofoner, Håvard Aufles: piano, David Andersson: bass

Foto K Grabowski

Denne konserten arrangeres i samarbeid mellom Kampenjazz og Samspill International Music Network.

Musikken til Udi Shlomo omfatter både originale komposisjoner og nye arrangementer av tradisjonell folkemusikk. Til sammen legger dette grunnlaget for energisk, varm musikk med rike melodier og spennende rytmer.

Musikk som peker mot alle verdenshjørner – akkurat som den diasporaen prosjektet henter sitt navn fra – utformes og foredras av Shlomo og hans medmusikanter. I tillegg til å skape musikken, er Shlomo også en eminent trommeslager. Av og til må du gi tapt i jakten på hvordan han skaper den musikken du hører fra hans instrument.

Dette er musikk for hjerne, hjerte og fot!

The post Kampenjazz og Samspill: Udi Shlomo og The Diaspora House Project appeared first on Jazz i Norge.

 
13.10 Herr Nilsen
Sandvika storband gjør Steely Dan
2000 entré www.sandvika-storband.no
Sandvika Storband

Etter suksessen i våres har mange spurt om reprise, og det ønsket får de innfridd denne oktobersøndagen! Steely Dan har produsert masse finslipt, energisk og grensesprengende musikk med inspirasjon fra flere musikkstiler. Bandets låt ”Do it Again” dannet tittelen til HR Bigband sitt album fra 2004 med perler fra repertoaret gjennom tre tiår hvor låtene er utviklet til flotte storbandarrangementer av Fred Sturm. Her dreier det seg ikke om lettvinte coverversjoner, men om storslått og hardtslående jazzmusikk! Kom og hør disse flotte tolkningene av musikken presentert av Sandvika Storband under ledelse av en av Norges fremste trompetister og pedagoger, Eckhard Baur. Velkommen!

The post Sandvika storband gjør Steely Dan appeared first on Jazz i Norge.

 
15.10 Sentralen, Forstanderskapsalen
Urframføringer med Oker
1930 entré

Velkommen til konsert med 4 urfremføringer av Oker på Sentralen i Oslo!

Alle bandmedlemmene i Oker har til denne konserten komponert et nytt verk på 10 minutter hver. Vi har allerede spilt inn denne musikken i studio og gir ut dette på en plate til neste år.

Oker er en kvartett som holder til i Oslo. De ga ut sitt første album «Husene våre er museer» på det norske plateselskapet Sofa våren 2018. Her blander de komponert og improvisert materiale på en sømløs måte. De bruker utvidede spilleteknikker på instrumentene med åpne tonaliteter og dekonstruerte groover. Rike teksturer som forandrer seg gradvis, men også responsivt og spontant. Bandet balanserer mellom luftige gester og tette kollektive lydblokker. Oker har de siste årene turnert Norge og Europa flere ganger årlig.

Oker er:

Torstein Lavik Larsen – trompet Jan Martin Gismervik – trommer Adrian Fiskum Myhr – kontrabass Fredrik Rasten – gitar

CC: 150,- / 100,- (student)

Dørene åpner 19:30, konsertstart kl 20:00

Konserten er støttet av Norsk Kulturråd.

The post Urframføringer med Oker appeared first on Jazz i Norge.

 
16.10 Nasjonal jazzscene
Uhørt! Jazz Migration: Three Days of Forest + No Tongues + jam!
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00 - gratis inngang!
Nasjonal jazzscene

Two of the most exciting young bands in French jazz

Jazz Migration er et fransk talentutviklingsprogram, og vi har fått lov til å plukke med oss to av de aller mest spennende banda fra den yngre generasjonen i fransk jazz!

Trioen Three Days of Forest er ikke redd for å dukke inn i de dypeste musikalske skoger på jakt etter stedet der det kontemporære møter det tidløse. Diktene til Rita Dove og Gwendolyn Brooks, to av de mest betydelige afrikansk-amerikanske politiske poetene etter krigen, danner utgangspunkt for drømmeaktige og hallusinatoriske ekspedisjoner inn i et musikalsk landskap som spenner fra protestsanger til frijazz, fra barneregler til dronevokal.

Angela Flahault – vokal, Séverine Morfin – bratsj, Florian Satche – trommer

Da saksofonisten i No Tongues kom over plata The voices of the World i farens platesamling, var det gjort. Siden har urgamle sangtradisjoner fra hele verden vært søkke og snøre for kvartetten fra Nantes, som fremfører begravelseshymner, oksedriverhauk og grønlandsk strupesang, uten vokal, uten språk og uten trommer, men med ærbødig respekt og en hypermoderne tilnærming til materialet.

Alan Regardin – trompet, Matthieu Prual – saksofon, Ronan Prual – bass, Ronan Courty – bass

Etter konserten blir det jamsession ledet av jazzstudenter fra Musikkhøgskolen. Ta med hornet!

The post Uhørt! Jazz Migration: Three Days of Forest + No Tongues + jam! appeared first on Jazz i Norge.

 
17.10 Nasjonal jazzscene
Rymden
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

The Scandinavian supertrio has conquered all of Europe this year. Now they come back for more

Rymden kickstarta året og vårsesongen med en utsolgt åpningskonsert på Victoria. Noe som skulle vise seg å bare være begynnelsen, for 2019 har virkelig vært Rymdens år! Fantastiske anmeldelser, utsolgte konserthus over hele Europa og en plate som har solgt i bøtter og spann. Nå er de ute på andre runde, og det skulle bare mangle at Victoria-publikummet fikk en ny sjanse til å oppleve det utvilsomt største fenomenet i skandinavisk, nei, europeisk! jazz om dagen.

Når rytmeseksjonen i e.s.t. slår seg sammen med kruttønna Bugge Wesseltoft, er det faktisk på sin plass å hente fram de store ordene. Rymden kom til verden da Bugge kjente på at det var litt for lenge siden han hadde spilt i en real jazztrio, og veien var ikke lang til de to kompisene Berglund og Öström. Musikken, melodiene og rytmikken viser et erfarent band som uanstrengt går sømløst fra det lavmælte og lyriske til kraftfull progjazz og glisende fine låter. Tre glitrende solister til tross: her står det kollektive i sentrum, og det er lett å høre at de har det morsomt sammen. Publikum også – kom bli med til Rymden!

Bugge Wesseltoft – piano, Dan Berglund – bass, Magnus Öström – trommer

The post Rymden appeared first on Jazz i Norge.

 
18.10 Cosmopolite
Bill Frisell: Harmony
2000 entré
Cosmopolite

Den ledende jazzgitaristen er tilbake til i Oslo med sitt nye prosjekt

Line Up

Bill Frisell, electric guitar Petra Haden, voice Hank Roberts, cello, voice Luke Bergman, baritone guitar, voice

Bill Frisell har vært en av de ledende jazzgitaristene I verden siden 1980-tallet. I hans prosjekt ‘Harmony’ tar Frisell i bruk elementer fra roots og americana, men gjør det nok en gang på en dypt personlig måte.

Gjennom karrieren har han spilt sammen med en rekke av de største musikerne i verden, der John Zorn, Bonnie Raitt, Elvis Costello, Paul Simon, Rickie Lee Jones, John Scofield, Jan Garbarek og Bono bare er noen av samarbeidspartnerne.

har·mo·ny ˈhärmənē/

noun

1 . the combination of simultaneously sounded musical notes to produce chords and chord progressions having a pleasing effect.»four-part harmony in the barbershop style» synonyms: euphony, polyphony; More

2. agreement or concord.»man and machine in perfect harmony» synonyms: accord, agreement, peace, peacefulness, amity, amicability, friendship, fellowship, cooperation, understanding, consensus, unity, sympathy, rapport, like-mindedness.

The post Bill Frisell: Harmony appeared first on Jazz i Norge.

 
18.10 Nasjonal jazzscene
Murray / Håker Flaten / Nilssen-Love
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

One of jazz’ greatest teams up with heavy-hitting Norwegian rhythm section

Da David Murray på en av sine utallige turneer en gang på syttitallet sveiva innom Stavanger, satt en pur ung Paal Nilssen-Love blant publikum og visste at det var jazzmusiker han ville bli. Førti år senere reiser de på turne sammen med Ingebrigt Håker Flaten, i det som må være en av årets mest sensasjonelle comboer! Norges tyngste rytmeseksjon og en av jazzens største navn. Er det rart vi elsker jazz?

Med et hundretalls album i eget navn under beltet er Murray uten tvil en av jazzens mest produktive plateartister, og han har alltid hatt denne nesten magiske evnen til å kunne mikse røff, avantgardistisk frijazz med elegant swingende tradisjon og få det til å høres helt naturlig ut. Sist gang vi så David Murray på Victoria var det med slampoeten Saul Williams og et nesten uforskammet bra sett med jazz og spoken words. Kan han toppe prestasjonen? Vi tror det.

David Murray – saksofon, Ingebrigt Håker Flaten – bass, Paal Nilssen-Love – trommer

The post Murray / Håker Flaten / Nilssen-Love appeared first on Jazz i Norge.

 
19.10 Nasjonal jazzscene
Barnas jazzscene
1400 entré
Improbasen

Great music from young musicians

Ettermiddagsjazz med unge talenter! Konsertserien Barnas jazzscene har blitt et godt møtested for begeistrende musikk, og på Nasjonal jazzscene får musikkelskere i alle aldre en energisk lørdagsopplevelse en gang i måneden. Elever fra Improbasen har siden våren 2016 spilt månedlige konserter på Nasjonal jazzscene, og lørdagskonsertene har blitt et kjærkomment innslag for mange av Oslos borgere.

Vær den første til å høre morgendagens jazzhelter!

Improbasen er Oslos egen barnejazzskole, som underviser barn i alderen 7-15 år i jazzimprovisasjon. Elevene kommer både fra Osloområdet og fra resten av landet, og har etter konserter, festivaler og turnéer i både Norge og resten av verden fått betydelig sceneerfaring.

Improbasen er støttet av Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

The post Barnas jazzscene appeared first on Jazz i Norge.

 
19.10 Nasjonal jazzscene
Barnas jazzscene
1400 entré Fri alder. Dørene åpner 13.30
Nasjonal jazzscene

Great music from young musicians

Ettermiddagsjazz med unge talenter! Konsertserien Barnas jazzscene har blitt et godt møtested for begeistrende musikk, og på Nasjonal jazzscene får musikkelskere i alle aldre en energisk lørdagsopplevelse en gang i måneden. Elever fra Improbasen har siden våren 2016 spilt månedlige konserter på Nasjonal jazzscene, og lørdagskonsertene har blitt et kjærkomment innslag for mange av Oslos borgere.

Vær den første til å høre morgendagens jazzhelter!

Improbasen er Oslos egen barnejazzskole, som underviser barn i alderen 7-15 år i jazzimprovisasjon. Elevene kommer både fra Osloområdet og fra resten av landet, og har etter konserter, festivaler og turnéer i både Norge og resten av verden fått betydelig sceneerfaring.

Improbasen er støttet av Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

The post Barnas jazzscene appeared first on Jazz i Norge.

 
19.10 Nasjonal jazzscene
Nils Petter Molvær
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Deep undercurrents

Det er alltid et høydepunkt når Nils Petter Molvær tar turen innom Victoria. Mannen som på tampen av nittitallet var med på å finne opp jazzen på nytt med Khmer-plata, har aldri vært nevneverdig opptatt av musikalske båser. Det som betyr noe i Molværs univers er strålende låter, drivende beats og intrikate groover og, kanskje det aller viktigste, musikalske møter over grensene. En innstilling som har ført til imponerende sju Spellemannpriser!

Da albumet Buoyancy kom i 2016 hadde Molvær utvidet trioen fra forrige utgivelse. Den nye kvartetten med Jo Berger Myhre på bass både ser og høres ut som et band – til overmål et skikkelig tøft et. Her er det like mye gitar og brønndype trommer som trompet. Nytt er også at den makaløse gitaristen Johan Lindstrøm er med, alle disse fire er en opplevelse i seg selv! Musikken er av sedvanlig Molvær-støpning, vakkert, men i dypet truer malstrømmen. Dette blir et nytt høydepunkt! Garantert.

Nils Petter Molvær – trompet, Johan Lindstrøm – gitar, Jo Berger Myhre – bass, Erland Dahlen – trommer

The post Nils Petter Molvær appeared first on Jazz i Norge.

 
20.10 Norges Musikkhøgskole, Levinsalen
Frode Haltli
1900 entré
Norges Musikkhøgskole

Gjestelærer og akkordeonist Frode Haltli spiller solokonsert i forbindelse med åpen mesterklasse dagen før.

Han har hatt stor suksess på plate og konserter med Avant Folk, et ensemble med 10 musikere som spiller Frode Haltlis musikk i krysningsfeltet jazz, folkemusikk og samtidsmusikk. På denne solokonserten vil Haltli presentere klassiske transkripsjoner av J.S. Bach og C.Ph.E. Bach, samt nyere verker for akkordeon av James Dillon, John Zorn og Bent Sørensen.

Lørdag 19. oktober holder også Haltli en åpen mesterklasse på NMH. Mer info om dette kommer.

The post Frode Haltli appeared first on Jazz i Norge.

 
20.10 Cafeteateret
Kampenjazz: PLATESLIPP: Jo Skaansar «Fange av mi tid»
2000 entré
Kampenjazz

Ine Hoem: vokal, Jo Skaansar: bass, Helge Lien: piano, Oddrun Lilja Jonsdottir: gitar, Håkon Mjåset Johansen: trommer

Det er gått nesten 10 år siden Skaansars kritikerroste debutalbum «Den blåaste natt». Mange har spurt hvor han ble av. Men ikke Kampenjazz’ vitenrike publikum. De vet godt hvor bassisten og nå psykologen Jo Skaansar har vært. Og ikke minst at han har vært på scenen vår flere ganger.

Nå er endelig Skaansar klar – ikke bare med nytt band, men også med sin andre plate. Ei plate han har kalt «Fange av mi tid». På «Fange av mi tid» er ikke bare Skaansar bassist, bandleder og komponist. Han fortsetter også samarbeidet med 70-årsjubilanten Edvard Hoem.

Med Ine Hoem som en fortsatt viktig samarbeidspartner, og med Helge Lien og Håkon Mjåset Johansen skaper han musikalsk magi, i skjæringspunktet mellom jazz, folkemusikk og visekunst.

Bli fanget av Skaansars tid!

The post Kampenjazz: PLATESLIPP: Jo Skaansar «Fange av mi tid» appeared first on Jazz i Norge.

 
23.10 Ila Kirke
Espen Eriksen Trio, ILA-kirke
1930 entré
MER

Espen Eriksen Trio ble dannet i 2007 og har opparbeidet seg en sterk stilling på den internasjonale jazzscenen. Med sin melodiske minimalisme, subtile komposisjoner og vakre, lyriske stemninger blir trioen ofte kreditert for å ha en unik stemme. Espen Eriksen Trio har gitt ut fire plater på det prestisjetunge norske plateselskapet Rune Grammofon, som alle har blitt hyllet av tunge internasjonale publikasjoner. Trioen er også svært aktiv på konsertfronten og har turnert i 16 land på 4 kontinenter.

Espen Eriksen (piano/komposisjon) Lars Tormod Jenset (kontrabass) Andreas Bye (trommer)

//

Dørene åpner kl 19:30. Konsertstart kl 20:00.

Inngang: 150,-kr Billetter kjøpes via TicketCo (link i event), eller i døra før konsertstart (kun Vipps eller kort).

www.merkirke.no

The post Espen Eriksen Trio, ILA-kirke appeared first on Jazz i Norge.

 
23.10 Kampen bistro
Dr. Kay & His Interstellar Tone Scientists
2000 entré

Dr. Kay and his Interstellar Tone Scientists Konsert / Jumbo Mittwoch Kampen Bistro ▬▬▬ Onsdag 23. Oktober Dørene åpner: kl 20.00 Inngang: kr 150,- (+ bill.avg) ▬▬▬ http://open.spotify.com/artist/063XSfk16uWIsTuwFZrnfv http://wimp.no/artist/5173621 https://soundcloud.com/dr-kay-tone-scientists ▬▬▬ Glem den samlede CV’en til Dr. Kay And His Interstellar Tone Scientists, selv om den ser ut som et kresent, men omfattende sammendrag av det aller mest spennende som skjer innenfor norsk åpen klasse-musikk og omegn. Det er uansett ikke slik at man kan tenke seg fram til hva dette er eller hvordan det føles å se dem. Glem de åpenbare knaggene du kan henge dette bandet på, om enn for en stakket stund. Det er ikke det at den fargerike og mangefasetterte lisensen fra de afrofuturistiske storhetene ikke fremdeles ligger pent sammenbrettet i hanskerommet på doktorens intergalaktiske Toyota Yaris. Det er ikke det at det er irrelevant at den hovedåren har fått selskap av små postitlapper fra ulike verdenshjørner og tider, viktige sjangere som Fusion og Vanlig, steder som Øvre Blindern og radioteaterstudioet på NRK Marienlyst, barne-tv-figurer som Onkel Reisende Mac og (mer nylig) kulturelle undergrunnsfenomener som norsk wrestling.

Du kan bruke alle disse tingene til å skru det som skjer på en gig med Dr. Kay and his interstellar Tone Scientists fra hverandre, du kan ha rett, kanskje du til og med klarer å “avsløre” hva de holder på med, men du vil ha skjønt greia like mye som det å pelle fra hverandre en kulepenn og trimme fjæren gjør deg skikket til sommerjobb hos Bic eller Pilot. For poenget, min venn, er ikke å skjønne greia, men å bare bli med og se hva som skjer. Doktoren og kompani spiller for de tykke og de smale, for gamle og de unge. De spiller kanskje aller mest for de som synes de tre foregående avsnittene var fulle av urelaterbart vrøvl. Og det er jo de aller fleste. Så ta med deg mora di og et åpent sinn. Med litt flaks og litt velvilje får du høre hvorfor noen mener de er Norges (les: UNIVERSETS) beste liveband. For oss i Kampen Konsertforening er det en stor ære å få huse dette fenomenet av en supergruppe på vår intime scene. IKKE gå glipp av denne gilde midtukefesten på Kampen Bistro! ▬▬▬ ”Stemningen er ekstatisk, med et dansegulv som koker. Svette folk i alle aldre, måpende over musikken som slynges ut. “De er Norges beste liveband”, smiler støymusiker og bookingsjef på BLÅ, Sten Ove Toft ved siden av. I et øyeblikk føler vi oss ombord cruiseskipet i den for lengst glemte tv-serien Love Boat, for i neste å hilse på en slangetemmer eller en hipp nattklubbeier i Paris, sånn cirka tidlig på 2000-tallet. Musikken teleporterer salen gjennom tid, sted og rom med den største selvfølgelighet, der kun mottakerens fantasi setter grenser. En musikalsk lek man kan delta i akkurat så mye man vil. Og publikum lystrer. Mandagen kommer visst aldri.” – Ando Woltman / Jazznytt

The post Dr. Kay & His Interstellar Tone Scientists appeared first on Jazz i Norge.

 
23.10 Nasjonal jazzscene
Linda May Han Oh
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Imaginative and beautiful music by a sensational bass player

En av verdens mest ettertraktede bassister kommer til oss med et supert band! Linda May Han Oh har hatt en kometkarriere i jazzen, hun har den uslåelige kombinasjonen av kunnskap, evne og smak, fantasi, vilje og egenart som gjør både henne og musikken til en stor opplevelse. Hun har imponert oss med fabelaktig bassing for artister som Joe Lovano, Vijay Iyer, Dave Douglas, Kenny Barron, Geri Allen og Terri Lyne Carrington, for å nevne noen få! For tiden spiller hun i bandet til Pat Metheny, og er en tydelig stemme i det bandet.

På sine egne plater viser Oh også både hvor gjennomtenkt og fantasifull låtskriver hun er. Linda May slipper deg inn i sin fargerike verden med personlige låter som treffer universelt både i utflukter og melodier som treffer. Det er vakre, fengende komposisjoner, helt nydelig orkestrert, hvor bassen ikke kjemper om førsteplassen, men som bærer låtene sterkt gjennom både komponert og improvisert. Det hender også at hun må synge, ordløst, men intenst, fra hjertet, til deg. Vi kan love deg et heftig møte med kanskje den fineste, melodiøse jazzen fra New York om dagen!

Linda May Han Oh – bass, Will Vinson – saksofon, Matthew Stevens – gitar, Eric Doob – trommer

The post Linda May Han Oh appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Cosmopolite
Leszek Mozdzer / Adam Pieronczyk
1900 entré
Cosmopolite

Konserten er dedikert minnet om den polske jazz- og filmmusikk-komponisten Krzysztof Komeda og er en del av Polske filmdager den største polske kunstfestivalen i Norge.

Leszek Możdżer, en pianist i verdensklasse som skiller seg ut med sitt særegne og modige musikalske uttrykk, møter igjen Adam Pierończyk, saksofonvirtuos, komponist og bandleder og anerkjent som en av de mest kreative europeiske musikere. Deres første kunstneriske samarbeid på 90-tallet førte til innspilling av to kritikerroste album: 19-9-1999 og Live in Sophia. Konserten blir en sjelden anledning til å høre de fremragende musikerne etter at de begge i en årrekke har gjort se g bemerket i den store jazz-verdenen. Duoen vil fortrylle Cosmopolite med sin dype, sterke og uforlignelige klang i egne komposisjoner og i to komposisjoner av Krzysztof Komeda.

Leszek Możdżer har blitt kalt det største funnet i polsk jazz det siste tiåret. Hans klassiske bakgrunn gir et solid grunnlag for hans improvisatoriske frihet, samt frihet til å skape nye musikk-landskaper preget av hans egne timbre, veltalenhet og harmoni. Det gjør at musikken hans ofte har en subtil og mystisk stemning. I jazz- og pop-sammenhenger har han bl. a. spilt sammen med Marcus Miller, David Gilmour, John Scofield, Pat Metheny, Lester Bowie, Lars Danielsson, Zohar Fresco, Tomasz Stańko, Anna Maria Jopek og Michał Urbaniak. Filmmusikk er også et område Mozdzer beveget seg fritt i. Eksempler kan være hans samarbeid med Zbigniew Preisner og Jan A. P. Kaczmarek. Han har ellers skrevet egen film-, teater- og operamusikk og selger gjerne til gull- og platinatroféer i hjemlandet.

Adam Pierończyk er omtalt av den internasjonale pressen som en av de største banebryterne i polsk jazzmusikk. Han har spilt inn over 20 album under eget navn, og mange av dem ble tildelt priser og utmerkelser. Adam som bl.a. har mottatt den prestisjefylte polske musikkprisen “FRYDERYK” i kategori “Årets beste jazzmusiker” og “Årets beste jazzalbum”, ble 15 ganger valgt som “Beste sopran-saksofonist” av magasinet “Jazz Forum”. Han opptrer på musikkscener over hele verdenen og har samarbeidet med Sam Rivers, Archie Shepp, Miroslav Vitous, Gary Thomas, Greg Osby, Bobby McFerrin, Jeff ‘Tain’ Watts, Trilok Gurtu, Tomasz Stańko, Ted Curson, Avishai Cohen, Lage Lund, Orlando Le Fleming, Joe Martin, Jean-Paul Bourelly, Anthony Cox, Joey Calderazzo

Line – up:

Leszek Możdżer – piano Adam Pieronczyk – sopran sax og tenor sax

The post Leszek Mozdzer / Adam Pieronczyk appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Nasjonal jazzscene
Atle Nymo Trio + Johan Lindvall Trio
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Two trios making strong music in this naked format

Atle Nymo Trio er et nystartet band med utspring i at Nymo ønsket å spille i en melodisk, åpen sammenheng i det nakne trioformatet. Debutplaten blir sluppet i kveld på fremoverlente Losen Records, og bandet er klar for fest! Opptakene er gjort med Mats Eilertsen på bass, på denne konserten er det Per Zanussi som er ryggraden i denne sterke trioen. Samspillet Zanussi og Michaela Antalová legger til rette for en stor fargepalett, og utgjør sammen med Nymo et særpreget, særdeles kommuniserende band med sterk fokus på klang og lydbilde.

Atle Nymo – saksofon, Per Zanussi – bass, Michaela Antalová – trommer

Johan Lindvall Trio debuterer i september 2019 med albummet «no city, no tree, no lake” på Jazzland Recordings. Med fremadrettet blikk er dette albumet en hyllest til jazzmusikken, fullt med referanser og nikk til bland andre Ahmad Jamal, Herbie Nichols og Blossom Dearie.

Johan Lindvall Trio drømmer om en jazzmusikk som ikke er som all annen jazzmusikk; en jazzmusikk som inkluderer uten å være kjedelig, som ser mot framtiden uten å ignorerer fortiden. Det er drømmen om et naturlig møte mellom tradisjon og nyskapning; musikk som handler om samspill uten å miste den individuelles stemme.

Trioen forsøker å holde seg så åpen og ydmyk til jazzbegrepet som mulig, og uten å forsøke å definere nye sannheter om genrenes opprinnelse og bestanddeler, møtes de i komposisjoner som er signert Lindvall.

Johan Lindvall – piano, Adrian Myhr – bass, Andreas Winther – trommer

The post Atle Nymo Trio + Johan Lindvall Trio appeared first on Jazz i Norge.

 
25.10 Nasjonal jazzscene
Baker Hansen – Chet Baker på norsk m/John Pål Inderberg
2000 entré
Nasjonal jazzscene

Chet Baker med nyskrevne norske tekster! Med gjestesolist John Pål Inderberg

«Korleis kan ein lytte med nye øyre på nokre av dei mest kjente klassikarane frå jazzlitteraturen? Og korleis tolke ein gigant som Chet Baker i ny, norsk kontekst? Baker Hansen har sidan 2010 laga sine eigne musikalske forteljingar, baserte på musikken som Chet Baker spelte. Historiane er tidlause og velkjente, men teksten er omarbeidd til norsk og framført på dialekt av vokalist Sigurd Rotvik Tunestveit frå Ål i Hallingdal. På vårt eige mål kjem musikken og innhaldet brått nærare på oss – og konsertane vert ei øyreopnande oppleving som publikum på godt over 150 konserter i Noreg og Sverige kan fortelje om.»

Baker Hansen har gjeve ut to album med Chet på norsk, Ei som deg (2014) og Gamle Daga (2016). Tredjeplata kjem hausten 2019.

Sigurd Rotvik Tunestveit – vokal og gjendiktingar, Thomas Husmo Litleskare – trompet, vokal, Kjetil Jerve – piano, Stian Andreas Egeland Andersen – kontrabass, Tore Flatjord – trommer + John Pål Inderberg – Barytonsaksofon

The post Baker Hansen – Chet Baker på norsk m/John Pål Inderberg appeared first on Jazz i Norge.

 
25.10 Nasjonal jazzscene
Baker Hansen med John Pål Inderberg
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Chet Baker made Norwegian!

Hvordan kan man lytte til de mest kjente klassikerne i jazzkanonen med nye ører? Og hvordan tolke en gigant som Chet Baker i ny, norsk kontekst? Baker Hansen har siden 2010 laget sine egne musikalske fortellinger, basert på musikken til Chet Baker. Historiene er tidløse og velkjente, men tekstene er gjendiktet til norsk og framført på dialekt av vokalist Sigurd Rotvik Tunestveit frå Ål i Hallingdal. På vårt eget språk kommer musikken brått nærmere oss – og konsertene blir en øreåpnende opplevelse som publikum på godt over 150 konserter i Norge og Sverige kan fortelle om. For å gjøre det hele komplett skal jaggu saksofonnestor John Pål Inderberg også bli med på leken. Han er en fortellende instrumentalist som passer perfekt inn i denne sammenhengen.

Baker Hansen har gitt ut to album med Chet på norsk, Ei som deg i 2014 og Gamle Daga i 2016. I kveld feirer vi den nye plata Live i Oslo med å være levende i Oslo, vær her du også!

Sigurd Rotvik Tunestveit – vokal og gjendiktingar, John Pål Inderberg – saksofon, Thomas Husmo Litleskare – trompet, vokal, Kjetil Jerve – piano, Stian Andreas Egeland Andersen – kontrabass, Tore Flatjord – trommer

Foto: Kristoffer Eikrem

The post Baker Hansen med John Pål Inderberg appeared first on Jazz i Norge.

 
26.10 Lillesalen, Chateau Neuf
Nada fyller Chateau Neuf
1745 entré 225 er inkludert gebyr.
Det norske studentersamfund

Vokalgruppen Nada er en sekstett som byr på en konsert med jazz og pop. Det blir servert en rekke godbiter fra en rikholdig meny. I tillegg til noen låter som krever lang modningstid kan vi også by på noen spennende og helt ferske smakebiter.

The post Nada fyller Chateau Neuf appeared first on Jazz i Norge.

 
26.10 Nasjonal jazzscene
Jassbox ? Live: Han Gaiden
2100 entré 20 år. Dørene åpner kl 21.00 - 50,-
Nasjonal jazzscene

Oslos bopiest dance club and your new favourite band!

En gang i måneden er Victoria nesten en annen planet, da det er deg og dine jassbevegelser som gjelder. Forskjellen på jazz og jass er DJ-ene Espen Horne og Erik Holms store styrke. De får et dansegulv til å sprette fra første låt, tenner og øyne glitrer om kapp i mørket når musikken tar tak i beina og rumpa til hele den gamle kinoen! Det er nemlig levende glede, groove og galskap som bestemmer her. Også i kveld tar de med seg et fabelaktig liveband, her venter en komplett opplevelse.

I ellevetiden i kveld er det den nydelige, oslobaserte elektronikatrioen Han Gaiden som skal leke seg med house-inspirerte beats, vokalharmonier, improvisasjon og tekster fra det sårbare ungdomssinnet. De har allerede gjort seg godt bemerket på studentscener som Serendip og Rå! og er klare for å blåse litt frisk luft inn i boxen!

Ingrid Skåland Lia – saksofon, vokal, Ragnhild Moan – vokal, elektronikk, Kristin Myhrvold – vokal, elektronikk

20 års aldersgrense. Ingen vergeordning

The post Jassbox – Live: Han Gaiden appeared first on Jazz i Norge.

 
27.10 Nasjonal jazzscene
Mr. E & Me ? New Orchestral Hits 4 Kids ? Release party!
1300 entré Doors open at 12.30
Nasjonal jazzscene

Celebrating their new album New Orchestral Hits 4 Kids with two concerts, one in English, one in Norwegian.

Calling all English-speaking children in the Oslo area, Calling all English-speaking children in the Oslo area! Don’t miss out on this rare opportunity! Come celebrate the international album release of New Orchestral Hits 4 Kids by Mr. E & Me on NAXOS records.

Mr. E & Me (also popularly known in Norway as Meg og kammeraten min), Oslo Strings, percussionist Heming Valebjørg (Oslo Philharmonic Orchestra) and bassist Ola Høyer join forces to play catchy new contemporary music for kids at Victoria jazzscene on Karl Johan in Oslo.

New Orchestral Hits 4 Kids aims to open ears, young and old to the wonderful sounds of the orchestra while introducing whimsical, imaginative songs about, friendship, forests, wet socks, uncontrollable dancing, space, a robot, a birthday and a beautiful narrative about a girl on the moon. Mr. E & Me is the English language version of Martin and Erik’s highly popular Norwegian project called Meg og kammeraten min. Their previous album, Snydelig, also recorded with The Norwegian Radio Orchestra, received rave reviews and was compared to The Beach Boys masterpiece, Pet Sounds. A live orchestra performance was broadcast on primetime Norwegian Television, NRK, on the Norwegian Constitution Day, May 17th.

Martin Hagfors – voice, guitar, piano, Erik Johannessen – voice, trombone, keyboards, Heming Valebjørg – percussion, Ola Høyer – bass, Lise Sørensen Voldsdal – violin, Lina Årnes – violin, Isa Caroline Holmesland – viola, Kaja Fjellberg Pettersen – cello

For an additional NOK 50, you can see and hear both concerts! The Norwegian one starts at 14.30.

The post Mr. E & Me – New Orchestral Hits 4 Kids – Release party! appeared first on Jazz i Norge.

 
27.10 Nasjonal jazzscene
Meg og kammeraten min / Mr. E & Me ? plateslippfest!
1430 entré Fri alder. Dørene åpner 14.00
Nasjonal jazzscene

Celebrating their new album New Orchestral Hits 4 Kids with two concerts, one in English, one in Norwegian. This is the Norwegian one!

Møt Meg og kammeraten min, eller Mr. E & Me som de nå også kaller seg, i det de lanseres for resten av verden! Velkommen til Rotteplaneten, en verden av psykedelia, ellevill lek med ord og uredd omgang med tøys og alvor. Vi feirer plata New Orchestral Hits 4 Kids med to familiekonserter på Victoria, en på engelsk og en på norsk, og konsertene er så ulike at dere vil ha stor glede av begge, denne kl 14.30 er den norskspråklige.

Vi som jobber på Nasjonal jazzscene er stolte av å presentere Meg og kammeraten min, og Mr.E & Me, for barn i alle aldre. Stor popmusikk, jazz og orkestermusikk møtes i et tekstunivers fullt av farger og sprø ideer. Det er som om bandet svever. Alt virker lekende lett, med mye innhold og kjente situasjoner sett med helt særegne briller. Meg og kammeraten min er i særklasse engasjerende utøvere med god publikumskontakt og masse lun humor. Idag har de utvidet besetningen med Oslo Strings og en brillefin rytmeseksjon, dette gleder vi oss veldig til!

Martin Hagfors – sang, gitar, piano, Erik Johannessen – sang, trombone, keyboard, Heming Valebjørg – perkusjon, Ola Høyer – bass, Lise Sørensen Voldsdal – fiolin, Lina Årnes – fiolin, Isa Caroline Holmesland – bratsj, Kaja Fjellberg Pettersen – cello Se begge konsertene for et tillegg på 50 kr. Billettene for begge kjøpes via den engelskspråklige billettsiden, lenke her. Den konserten begynner kl 13.00.

The post Meg og kammeraten min / Mr. E & Me – plateslippfest! appeared first on Jazz i Norge.

 
27.10 Nasjonalmuseet - arkitektur
Oslo 14 // lydrom
1500 entré gratis inngang
Østnorsk jazzsenter

I forbindelse med OAT – Oslo arkitekturtriennale – fremfører vokalensemblet Oslo 14 en stedsspesifikk improvisasjon i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Åshild Bergill Hagen Bendik Sells Birte Slettevold Eline Hellerud Åsbakk Eva Storrusten Gro Marthe Disckson Hanna Nydal Ingrid Dyrnes Svendsen Petter Hauglum Bermingrud

Oslo 14 ble etablert i 2014 og består av en pool på tjue improviserende sangere. Ensemblet arbeider både med improvisasjon og komponert materiale, og kombinasjonen av disse. Gjennom fem års virke har Oslo 14 rukket å gi ut tre plater og bestille og framføre originalskrevet musikk av ti norske komponister.

Oslo 14 og Tone Åse er aktuell med utgivelsen Ut = inn https://listen.tidal.com/album/119485976

Konserten varer ca en time. Konsertstart kl 15 Nasjonalmuseet – arkitektur, Bankplassen 3, Oslo. Inngang for rullestol på siden av bygget. Heis til alle etasjer.

The post Oslo 14 // lydrom appeared first on Jazz i Norge.

 
27.10 Cafeteateret
Kampenjazz: Trioens kunst I: Moskus
2000 entré
Kampenjazz

Trioens kunst på Kampenjazz

Tre søndager på rad – 27. oktober, 3. og 10. november – kan du møte tre av de fremste norske uttrykkene i dag for et klassisk jazzikalsk uttrykk – pianotrioen.

Her møter du tre norske trioer som vil vise deg noe av spennvidden i et uttrykk med forløpere som trioene til Nat King Cole, Bill Evans, Keith Jarrett, Paul Bley, Brad Mehldau, Svein Finnerud og mange andre.

Her får du servert tre norske trioer som alle dyrker det akustiske uttrykket. Men som ikke ligner på noen av de nevnte forbildene – eller på hverandre. Tre trioer som bygger på røttene og videreutvikler arven fra denne historien – på hver sin måte.

3 ganger 3 – trio hurra!

Søndag 27. oktober kl. 20:00 – Trioens kunst I: Moskus

Anja Lauvdal: piano og synth, Hans Hulbækmo: trommer, Fredrik Luhr Dietrichson: kontrabass

Da pianotrioen Moskus i november 2018 gjorde musikken fra Svein Finnerud Trios skive Plastic Sun på Høvikodden, fikk mange gåsehud. Som Finnerud-trioen gjorde det i sin tid, har pianotrioen Moskus satt sitt tydelige preg på hvordan moderne norsk jazz skal høres ut.

Med den siste plata, «Mirakler», har de ikke bare vist seg som et modent band, men også som et band med en klar musikalsk profil. Dette er lyden av ei gruppe som vet i vilken retning de vil. Men som også er åpen for at de havner et annet sted.

Lekent, kunnskapsrikt, med forståelse for tradisjonene, men ikke med overdreven respekt for den. Moskus veksler mellom utagerende lek og utforsking og dybdesøkende alvor, de kombinerer et personlig og modent uttrykk med ungdommelig energi og ubegrenset åpenhet.

Moskus lukter godt! Svært godt!

The post Kampenjazz: Trioens kunst I: Moskus appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Norges Musikkhøgskole, Lindemansalen
Zappa, Quite Frankly
1930 entré Gratis for alle studenter. 20% rabatt ved forhåndskjøp.
Norges musikkhøgskole

NMHs sinfonietta tar skrittet helt ut, og setter opp Zappas Greggory Peccary – et stykke så komplisert at Zappa selv aldri gjorde det på konsert.

I fjor var det 25 år siden Frank Zappa døde, og et førtitalls studenter fra NMH markerte dette med konserten The Frank Zappa Memorial Barbecue.

I år har skolens egen sinfonietta tatt skrittet helt ut, og setter opp en konsert med Greggory Peccary – et stykke så komplisert at Zappa selv aldri gjorde det på konsert.

Det fyller en hel LP-plateside og er en parodi på både Peter og Ulven, syttitallets rockeoperaer og diverse trender og politikere i tiden.

Hovedpersonen er grisen Greggory Peccary (oppkalt etter både Gregory Peck og pave Gregor XIII), som kjører rundt i en rød folkevogn. Han finner opp kalenderen, som lager totalt kaos idet folk plutselig kan begynne å planlegge framover i tid – og finne ut hvor gamle de er.

Musikken er også full av referanser og er innom både Herbie Hancock, Gladiatorenes inntogsmarsj i tillegg til at Frank Zappa nærmest selvfølgelig siterer seg selv på sitt underfundige vis. Dette gjøres for første og kanskje eneste gang i Norge sammen med en annen godbit som opprinnelig er fra den andre siden av LP’en, der Zappa ønsket seg 100 mann, men til slutt klarte seg fint med en sinfonietta: Revised Music for Low Budget Orchestra.

Program: The Adventures of Greggory Peccary Revised Music for Low Budget Orchestra Rodrigo Bacelar: Cappella Marziana (urframføring) Hermod Ringset Bentsen: Unravelling Ravel (urframføring)

Official Biography: Frank Zappa, American Composer, fl. 1940 – 1993

Official Program Note:

Zappa is best described in his own words, from The Real Frank Zappa Book:

“One day I happened across an article about Sam Goody’s record store in Look magazine which raved about what a wonderful merchandizer he was. The writer said that Mr. Goody could sell anything—and as an example he mentioned that he had even managed to sell an album called Ionisation.”

“The article went on to say something like: ‘This album is nothing but drums—it’s dissonant and terrible; the worst music in the world’ Ahh! Yes! That’s for me!”

“I turned the volume all the way up (in order to get the maximum amount of ‘fi’) and carefully placed the all-purpose osmium-tipped needle on the lead-in spiral to ‘Ionisation.’ I have a nice Catholic mother who likes to watch Roller Derby. When she heard what came out of that little speaker at the bottom of the Decca, she looked at me like I was out of my fucking mind.”

“I bought my first Boulez album when I was in the twelfth grade: a Columbia recording of ‘Le Marteau Sans Maitre’ (The Hammer Without a Master) conducted by Robert Craft, with ‘Zeitmasse’ (Time-mass) by Stockhausen on the other side.”

“I didn’t know anything about twelve-tone music then, but I liked the way it sounded. Since I didn’t have any kind of formal training, it didn’t make any difference to me if I was listening to Lightnin’ Slim, or a vocal group called the Jewels […] or Webern, or Varèse, or Stravinsky. To me it was all good music.”

“What do you do for a living, dad? If one of my kids ever asked me that question, the answer would have to be: ‘What I do is composition.’ I just happen to use material other than notes for the pieces.”

“A composer is a guy who goes around forcing his will on unsuspecting air molecules, often with the assistance of unsuspecting musicians. […] In my compositions, I employ a system of weights, balances, measured tensions and releases—in some way similar to Varese’s aesthetic. The similarities are best illustrated by comparison to a Calder mobile: a multicolored whatchamacallit, dangling in space, that has big blobs of metal connected to pieces of wire, balanced ingeniously against little metal dingleberries on the other end.”

“The orchestra is the ultimate instrument, and conducting one is an unbelievable sensation. Nothing else is like it, except maybe singing doo-wop harmony and hearing the chords come out right.”

“I find music of the classical period boring because it reminds me of ‘painting by numbers’. There are certain things composers of that period were not allowed to do because they were considered to be outside the boundaries of the industrial regulations which determined whether the piece was a symphony, a sonata, or a whatever. All of the norms, as practiced during the olden days, came into being because the guys who paid the bills wanted the ‘tunes’ they were buying to ‘sound a certain way’”.

“It’s all over, folks. Get smart—take out a real estate license. The least you can do is tell your students: ‘DON’T DO IT! STOP THIS MADNESS! DON’T WRITE ANY MORE MODERN MUSIC!’”

“‘Information is not knowledge, knowledge is not wisdom, wisdom is not truth, truth is not beauty, beauty is not love, love is not music. Music is the best.’” – Joe’s Garage, 1979

Foto: Amaury Henderick

I fjor var det 25 år siden Frank Zappa døde, og et førtitalls studenter fra NMH markerte dette med konserten The Frank Zappa Memorial Barbecue.

I år har skolens egen sinfonietta tatt skrittet helt ut, og setter opp en konsert med Greggory Peccary – et stykke så komplisert at Zappa selv aldri gjorde det på konsert.

Det fyller en hel LP-plateside og er en parodi på både Peter og Ulven, syttitallets rockeoperaer og diverse trender og politikere i tiden.

Hovedpersonen er grisen Greggory Peccary (oppkalt etter både Gregory Peck og pave Gregor XIII), som kjører rundt i en rød folkevogn. Han finner opp kalenderen, som lager totalt kaos idet folk plutselig kan begynne å planlegge framover i tid – og finne ut hvor gamle de er.

Musikken er også full av referanser og er innom både Herbie Hancock, Gladiatorenes inntogsmarsj i tillegg til at Frank Zappa nærmest selvfølgelig siterer seg selv på sitt underfundige vis. Dette gjøres for første og kanskje eneste gang i Norge sammen med en annen godbit som opprinnelig er fra den andre siden av LP’en, der Zappa ønsket seg 100 mann, men til slutt klarte seg fint med en sinfonietta: Revised Music for Low Budget Orchestra.

Official Biography: Frank Zappa, American Composer, fl. 1940 – 1993 Official Program Note:

Zappa is best described in his own words, from The Real Frank Zappa Book:

“One day I happened across an article about Sam Goody’s record store in Look magazine which raved about what a wonderful merchandizer he was. The writer said that Mr. Goody could sell anything—and as an example he mentioned that he had even managed to sell an album called Ionisation.”

“The article went on to say something like: ‘This album is nothing but drums—it’s dissonant and terrible; the worst music in the world’ Ahh! Yes! That’s for me!”

“I turned the volume all the way up (in order to get the maximum amount of ‘fi’) and carefully placed the all-purpose osmium-tipped needle on the lead-in spiral to ‘Ionisation.’ I have a nice Catholic mother who likes to watch Roller Derby. When she heard what came out of that little speaker at the bottom of the Decca, she looked at me like I was out of my fucking mind.”

“I bought my first Boulez album when I was in the twelfth grade: a Columbia recording of ‘Le Marteau Sans Maitre’ (The Hammer Without a Master) conducted by Robert Craft, with ‘Zeitmasse’ (Time-mass) by Stockhausen on the other side.”

“I didn’t know anything about twelve-tone music then, but I liked the way it sounded. Since I didn’t have any kind of formal training, it didn’t make any difference to me if I was listening to Lightnin’ Slim, or a vocal group called the Jewels […] or Webern, or Varèse, or Stravinsky. To me it was all good music.”

“What do you do for a living, dad? If one of my kids ever asked me that question, the answer would have to be: ‘What I do is composition.’ I just happen to use material other than notes for the pieces.”

“A composer is a guy who goes around forcing his will on unsuspecting air molecules, often with the assistance of unsuspecting musicians. […] In my compositions, I employ a system of weights, balances, measured tensions and releases—in some way similar to Varese’s aesthetic. The similarities are best illustrated by comparison to a Calder mobile: a multicolored whatchamacallit, dangling in space, that has big blobs of metal connected to pieces of wire, balanced ingeniously against little metal dingleberries on the other end.”

“The orchestra is the ultimate instrument, and conducting one is an unbelievable sensation. Nothing else is like it, except maybe singing doo-wop harmony and hearing the chords come out right.”

“I find music of the classical period boring because it reminds me of ‘painting by numbers’. There are certain things composers of that period were not allowed to do because they were considered to be outside the boundaries of the industrial regulations which determined whether the piece was a symphony, a sonata, or a whatever. All of the norms, as practiced during the olden days, came into being because the guys who paid the bills wanted the ‘tunes’ they were buying to ‘sound a certain way’”.

“It’s all over, folks. Get smart—take out a real estate license. The least you can do is tell your students: ‘DON’T DO IT! STOP THIS MADNESS! DON’T WRITE ANY MORE MODERN MUSIC!’”

“‘Information is not knowledge, knowledge is not wisdom, wisdom is not truth, truth is not beauty, beauty is not love, love is not music. Music is the best.’” – Joe’s Garage, 1979

© mmix zappa family trust.

The post Zappa, Quite Frankly appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Victoria, Nasjonal jazzscene
OJKOS spiller: Mike McCormick
2000 entré
Nasjonal jazzscene

An orchestra for composing jazz musicians. A collective where the members build their own playing field

Komponist Mike McCormick, som kommer fra den subarktiske delen av Canada, har skrevet musikk inspirert av Sir John Franklin og Roald Amundsen leting etter Nordvestpassasjen. På lik linje med oppdagerne, utforsker McCormick nye musikalske territorier – hele spekteret av uttrykk i ensemblet skal brukes: mikrotonalitet, utypisk instrumentelle teknikker, preparert piano og elektronisk prosessering.

Henriette Hvidsten Eilertsen – fløyte, Camilla Hole – saksofoner, Tina Lægrid Olsen – saksofoner, Richard Köster – trompet, Lyder Øverås Røed – trompet, Tancred Heyerdahl Husø – trompet, Andreas Rotevatn – trombone, Magnus Murphy Joelson – trombone, Johannes Fosse Solvang – trombone, Kristoffer Håvik – piano, Arne Martin Nybo – gitar, Mike McCormick – dirigent/elektronikk, Petter Asbjørnsen – bass, Knut K. Nesheim – vibrafon, Øystein Aarnes Vik – trommer

OJKOS er et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere/-komponister. OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Oslo kommune.

The post OJKOS spiller: Mike McCormick appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Nasjonal jazzscene
OJKOS spiller: Mike McCormick
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

An orchestra for composing jazz musicians. A collective where the members build their own playing field

Komponist Mike McCormick, som kommer fra den subarktiske delen av Canada, har skrevet musikk inspirert av Sir John Franklin og Roald Amundsen leting etter Nordvestpassasjen. På lik linje med oppdagerne, utforsker McCormick nye musikalske territorier – hele spekteret av uttrykk i ensemblet skal brukes: mikrotonalitet, utypisk instrumentelle teknikker, preparert piano og elektronisk prosessering.

Henriette Hvidsten Eilertsen – fløyte, Camilla Hole – saksofoner, Tina Lægrid Olsen – saksofoner, Richard Köster – trompet, Lyder Øverås Røed – trompet, Tancred Heyerdahl Husø – trompet, Andreas Rotevatn – trombone, Magnus Murphy Joelson – trombone, Johannes Fosse Solvang – trombone, Kristoffer Håvik – piano, Arne Martin Nybo – gitar, Mike McCormick – dirigent/elektronikk, Petter Asbjørnsen – bass, Knut K. Nesheim – vibrafon, Øystein Aarnes Vik – trommer

OJKOS er et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere/-komponister. OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Oslo kommune.

The post OJKOS spiller: Mike McCormick appeared first on Jazz i Norge.

 
30.10 Nasjonal jazzscene
Jon Rune Strøm Quintet
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Double double bass players front a both free and melodic powerhouse

Det er mye som skjer også i dypet av denne musikken. Utgangspunktet for dette bandet var nettopp dobbel bass, for hva skjer når man kan la ryggradsinstrumentet flyte til toppen og få en ny, sonisk plass? Grepet er ikke helt ukjent i større ensembler, men i et lite band som her gjør det veldig mye spennende for uttrykket.

Bassist, komponist og improvisatør Jon Rune Strøm deler og veksler bassplass med Christian Meaas Svendsen og åpner opp musikken for nye veier. De er begge fritenkende og melodisk utfordrende, og legger grunnlaget for energisk jazz. Det drar selvfølgelig ytterligere opp at de nydelige blåserne André Roligheten og Thomas Johansson legger sitt gull over, og med den lyttende rytmisten Andreas Wildhagen er et spennende lag komplett.

Platen Fragments utkom på Clean Feed i 2017 og holder høy kvalitet. Under det originale innholdet hører man ekkoet av Ornette Coleman, James Blood Ulmer og John Coltrane, hvor både skisser til improvisasjon og tradisjonelle arrangementer lager rom for ny musikk med fem glimrende musikere med temperament, energi og stor melodisk fantasi.

André Roligheten – saksofon, Thomas Johansson – trompet, Christian Meaas Svendsen – bass, Jon Rune Strøm – bass, Andreas Wildhagen – trommer

The post Jon Rune Strøm Quintet appeared first on Jazz i Norge.

 
31.10 Nasjonal jazzscene
Oslo World: La Brígida Orquesta
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

To sterke chilenske musikkscener møtes i en oppsiktsvekkende publikumssuksess.

Da det chilenske ellevemannsorkesteret La Brígida Orquesta slapp sin første EP i 2017, hadde ting allerede begynt å røre på seg, både på sosiale medier og i Chiles konsertliv. Fra starten av har gjennomslagskraften til gruppen vært påfallende – Brígida Orquesta fikk raskt en stor, lojal fanbase, basert på vanvittige, karismatiske liveopptredner. I Chile har de overrasket musikklivet ved å fylle flere av landets største konsertlokaler i byer som Santiago, Valparaíso og Concepción. Da albumet “Corte Elegante” kom ut på tampen av fjoråret, så over 1000 mennesker releasekonserten deres på Teatro Oriente i Santiago. Denne voldsomme interessen på livescenen, samt et stort avtrykk på internett, hvor strømmetallene både på studioproduksjonene og liveopptak overgår alle forventninger, har igjen ført til showcasespillejobber på større festivaler som Imesur og Pulsar i 2018.

Bandet ledes av pianist og komponist Gabo Paillao, samt vokalisten Matiah Chianski, som begge er svært profilerte musikere med lang fartstid på den chilenske fusionscenen. Det samme har de resterende medlemmene i bandet, som har spilt i en rekke store chilenske band – Brígida Orquesta fungerer dermed også som et tversnitt av det som rører seg på den urbane jazzscenen i landet. Oslo World har holdt et ekstra øye med Chile en stund – rapperen Ana Tijoux spilte en knallkonsert for noen år siden, og bevegelsene i landets karakteristiske hip hop-scene har ikke avtatt siden. Brígida Orquesta representerer med sin sjangerblanding noe nytt i denne sammenhengen – en sterk kombinasjon av to musikkscener fra dette landet, og et varsel om det som skal komme. Interessen har bare økt siden vi kom i kontakt med bandet for et halvt år siden – ingenting tyder på at bølgen avtar før de kommer til Oslo World i høst.

Arrangør er Oslo World, men sesongkortet gjelder likevel!

The post Oslo World: La Brígida Orquesta appeared first on Jazz i Norge.