Konsertforeninga / New Orleans Workshop Jazzclub / Oslo jazzforum / Kampenjazz / Oslo Jazzfestival / Nasjonal jazzscene, Victoria / Dans for voksne / all Ears / Blå, Brenneriveien 9 / Fritt Fall / Cosmopolite /
JANUAR 2020 « »
S
M
T
O
T
F
L
     
 
08.08.2019 Oslo i festivalmodus
August er så definitivt festivalmåneden i Tigerstaden. Øya ruller ut sitt 20-årsjubileum i Tøyenparken, og lørdag starter Kids in Jazz-festivalen med åpningskonsert på Victoria Nasjonal jazzscene, før Oslo jazzfestival inntar byens store og små scener fra og med søndag, mens Blow Out-festivalen avrunder uka fra og med onsdag på Deichmanske bibliotek Schous Grünerløkka. Bare å kaste seg ut i livemusikkens gleder!

 

20.05.2019 Eksamenstida er her!
Det er mye fint å si om overgangen mellom mai og juni. Ikke bare går vi fra vår til sommer, men dette er også tida da studentene på Norges musikkhøgskole kryper ut av øvingsrommene for å innta selveste Nasjonal jazzscene. Fra mandag 20.mai og i to uker til ende står master- og bachelorstudentene for den årvisse eksamensfestivalen. Vi ønsker studentene hell og lykke i bøtter og spann, og gleder oss herlige konsertkvelder.

 

03.04.2019 Jazzodyssé hjem i stua di
Andreårsstudentene ved jazzlinja i Trondheim besøker Victoria Nasjonal jazzscene onsdag 3.april og konserten strømmes til de tusen hjem på YouYube: https://youtu.be/Pn1YmHWmod4

 

10.01.2019 Endelig All Ears!
Så er omsider festivalåret 2019 i gang og All Ears er første arrangement ut. Vi er klare for tre dager med fri improvisasjon, støy og karaoke (!). Hurra!

 

30.11.2018 Rune Grammofon 20 år!
Fredag 30.nov og lørdag 1.des feirer labelen Rune Grammofon 20 år med storstilt musikalsk jubalong for et utsolgt Nasjonal jazzscene Victoria. Folk flest kan likevel delta gjennom å følge live-strømmingen begge kvelder fra kl 21:

Friday November 30th: https://youtu.be/fa9wf9TFgn8

December 1st: https://youtu.be/Z2mAdJE3Pd8

Hurra!
09.08.2017 August betyr festivalbonanza!
Ingen grunn til å sitte hjemme og sture mens Oslogryta koker over av festivaler. Før Øyafestivalen er halvferdig setter internasjonale Kids In Jazz inn støtet med konserter over hele byen fra fredag 11. til tirsdag 15.august. Barnejazzen overlapper med Oslo jazzfestival som bryter løs med rojal åpning i Operaen lørdag den 12. og holder koken helt til 19.august, som igjen overlapper med fri flyt med Blow Out-festival på gamle Oslo jazzhus, Mir i Toftes gate, fra onsdag 16. til lørdag 19.august. Så blir det noen dagers hvile før Melafestivalen varmer opp Rådhusplassen med musikk og mat 18.- 20.august. Ikke nok med dét, men helga etter blir det enda mer musikk og mat med Oslo Afro Arts festival på Caféteateret 24.-27.aug mens Femme Brutal festivalen fester grepet på Café Mir 25. og 26.august. Vel bekomme og sees der!

 

16.02.2017 Serendip 2017
Studentene ved Norges Musikkhøgskole inviterer til Serendip-festival torsdag 16. til lørdag 18.februar. Her presenteres ny og banebrytende jazz både fra studentene sjøl og fra noen av deres største forbilder og inspirasjonskilder. Det hele foregår på Norges musikkhøgskole på Majorstua, på Kulturhuset på Youngstorget og på Victoria Nasjonal jazzscene.

 

06.01.2017 festivalsesongen starter nå
Hva er vel bedre enn å starte et flunkende nytt år med livemusikk! Allerede tolv dager inn i det nye året freser all Ears-festivalen i gang med improvisert musikk i alle fasonger fire dager til ende på Blå, Nasjonal jazzscene, Henie Onstad Kunstsenter, Cinemateket og Deichmanske på Günerløkka. Helgen etter overtar Comsopolite festival-pinnen med sin årlige hyllest til Django og stringswingen. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter på Billettservice. Godt nytt år!

 

24.05.2016 Jazz på prøve
Hver kveld fram til og med søndag 5.juni er det jazzeksamensfestival på Victoria Nasjonal jazzscene: Siden 80-tallet har mange av Norges fremste jazz-, pop- og rockemusikere vært studenter ved NMH. Hør morgendagens stjerner spille allerede nå. Gratis!

 

18.01.2016 Djangofestival
Det er uke 3 og allerede klart for årets andre jazzfestival i Tigerstaden: til helgen rydder Cosmopolite golvet og gjør klart for Djangofestivalen! Hiv deg rundt og kjøp billetter på Billettservice. Hele programmet i kalenderen til høyre eller på www.facebook.com/Djangofestivalen
10.01.2016 Festivalsesongen er i gang
Torsdag sparkes festivalsesongen 2016 i gang med all Ears-festivalen, festivalen for improvisert musikk i alle former. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter og festivalpass på www.hoopla.no
06.01.2016 oslo jazzfestival: Ekstrakonsert med Jan Garbarek i Operaen
Oslo jazzfestivals åpningskonsert med Jan Garbarek Group i DNOB ble utsolgt på no time, og det settes derfor opp ekstrakonsert mandag 15.august kl 18. Billetter er i salg på Operaen.no og tlf 2142 2121.

 

24.11.2015 Jan Garbarek åpner Oslo jazzestival 2016
Oslo jazzfestival fyller 30 år neste år, og bursdagsfeiringen åpner med Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus (keys), Yuri Daniel (el.bass) og Trilok Gurtu (perkusjon) søndag 14.august i Operaen. Billettene får du på Operaen.no eller tlf 2142 2121.

 

13.08.2015 Oslo jazzfestival i full gang
jazzinoslo-redaksjonen har vært så travelt opptatt av å gå på konserter at vi ikke har rukket å legge ut melding om at Oslo jazzfestival er i full gang! Programmet finner du i menyen til høyre, og på www.oslojazz.no. Billetter til alle konserter kjøpes på billettservice eller i døra (ta med kort, ikke kontanter) på spillestedene så fremt det ikke er utsolgt. Høydepunktene står fortsatt i kø, så det er bare å komme seg ut av solstolen!

 

06.08.2015 Kids in jazz 2015
Det er festivaltid i Oslo, og torsdag 6.august braker Kids in Jazz-festivalen løs med første konsert på Barnas jazzhus ved Carl Berner. Festivalen får internasjonalt besøk fra både Japan (Sapporo Junior Jazzschool) og Danmark (Jazzcamp for piger), i tillegg til at det kommer artister fra hele Norge. Det blir konserter hver dag på forskjellige konsertvenues over hele byen.
26.05.2015 Eksamensfestival på Victoria
Endelig har vi kommet til den fine tida på året da jazz-studentene ved Norges musikkhøgskole setter Nasjonal jazzscene på hodet! De neste to ukene blir det hele 40 konserter, og arrangørene lover tight program, supre musikere og mange overraskelser. Gratis inngang.

 

27.04.2015 International Jazz Day 30.april
Torsdag 30.april feires den internasjonale jazzdagen over hele verden. I Oslo blir det blant annet konserter, jamsessions og jazz-slam over fire dager på Caféteatret i tillegg til omvisning i jazzfotoutstillingen, film og konsert på Nasjonalbiblioteket.

Det er UNESCO som har stiftet Int. jazz Day. Formålet med dagen er å belyse jazzens evne til å forene mennesker over hele kloden.  

21.01.2015 Djangofestival på Cosmopolite 23. og 24.januar
Hvert år siden 1980 har sigøynergitaristen Django Reinhardt blitt feiret med en egen festival i Norge, en tradisjon som etterhvert er kopiert i over 50 land. Den norske Django-festivalen er den eldste av disse, og ble startet av Jon Larsen fra Hot Club de Norvège.

- Jeg tror folk blir grepet av musikken hans, fordi den fungerer på så mange plan. Ved første møte blir man kanskje slått av den sorgmuntre tonen og de enkle rytmene, men samtidig byr Django på så mye mer enn bare det lettfattelige, sier festivalsjef Jon Larsen.

Hot Club de Norvège åpner selvfølgelig festivalen, og festivalpinnen overtas av blant andre Ulf Wakenius, The Rosenbergs, Jazzbanditt, Marian og Mihau Petrescu, Sammy Daussat, Noe Reinhardt med fler.

Velkommen opp til kulturslottet på Torshov!
15.01.2015 Nytt sesongprogram på Nasjonal jazzscene
Finn fram almanakken og plott inn konserthøydepunktene framover. De neste månedene står både opplevelsene og publikum i kø på Victoria. Det blir blant annet gjenhør med Arild Andersens "Mingus i Aulaen"-prosjekt fra Oslo jazzfestival, Jazzland records arrangerer labelnight, Jenny Hval og Susanna framfører "Meshes of Voice", Lisa Dillan og Asbjørn Lerheim kommer ned ny Elvis-plate, Brad Mehldau trio kommer og så videre og videre. Enkeltbilletter og sesongpass kjøpes hos Billettservice.

 

22.12.2014 Festivallivet starter igjen over nyttår
Allerede 8.-11.jan er det klart for årets første festival i tigerstaden, All Ears festival for improvised music. De byr på en herlig miks av impro og støy som garantert får rensa øregangene dine etter julas velbehag. Festivalpass forhåndskjøper du hos Tiger.

Som om det ikke er nok braker det løs med Djangofestival for tjuetredje gang 23. og 24.januar på Cosmopolite. Forhåndssalg hos Billettservice.

God jul og godt nytt år!
18.09.2014 Oslo Stringwing kollektiv
Oslo Stringswing Kollektiv består av fire musikere med forkjærlighet for Django Reinhardts unike tilnærming til jazzen. De har gått hen og etablert en stringswing-jam på Bar Django i Thorvald Meyers gate 25 på Grünerløkka. Du er herved invitert til jam, med eller uten instrument, hver søndag mellom kl 18 og 21!

Les mer og lik på Oslo Stringswing Kollektiv sin side på Facebook

25.06.2014 Konserter i sommer
Fortvil ikke, hovedstadsjazzen tar ikke sommerferie! I hele sommer kjører både Oslo jazzforum, New Orleans Workshop og Herr Nilsen flere konserter hver uke, i tillegg til at Oslo jazzfestival har satt opp en utescene ved Spikersuppa hvor det blir muskk hver lørdag kl 15. Følg med her på jazzinoslo for oppdateringer på programmet.

 

20.05.2014 eksamensfestival 19- - 31.mai
Ut mai måned blir det eksamensjazz med studenter fra Norges musikkhøgskole nesten hver kveld på Nasjonal jazzscene Victoria. Konsertene starter kl 19 og det er gratis inngang. Til sammen skal 37 kandidater i ilden over ti kvelder. Velkommen!

 

01.04.2014 Tape to zero-festivalen 3. og 4.april
Tape to Zero er en mini-festival med fokus på musikk innen nyere jazz, elektronika og ambient. Torsdag 3.april åpner festivalen med premiere på Kjetil Husebø sitt nye elektroniske prosjekt, Skyggespill, før SpaceMonkey og Susanna & Jessica Slighter tar over scenen. Fredag presenteres festivalens bestillingsverk signert Deathprod og Biosphere, etter at Joker Nies (Tyskland) og Andrés Prado (Peru) trio har framført sine sett. Les mer på Tape to Zero sine nettsider..
22.01.2014 Djangofestival og finsk frijazz
Denne helgen har publikum valgets kval mellom to festivaler; Djangofestivalen på Cosmopolite som feirer strengejazzen for 35. gang med noen av sjangerens ledende internasjonale og norske navn, og Finnish Fun-festivalen på Nasjonal jazzscene hvor vi møter finske og norske frijazzstjerner tre dager til ende. God helg!

 

30.12.2013 Nytt år og All Ears igjen
Hurra for jula, hurra for det nye året og hurra for All Ears-festivalen! Allerede torsdag 9.januar er årets første festival i gang. Det blir fire frie dager til ende med det beste du kan ønske deg innen frijazz, impro og støy. Det foregår i Ny musikk sine lokaler på Grønland torsdag og fredag, på Vulkan Arena på Grünerløkka fredag og lørdag før det hele rundes av med en ettermiddagsseanse på Henie Onstad.

Komplett program på all Ears sine nettsider.

03.12.2013 Frijazzpass på Victoria i januar
Programslippet for Nasjonal Jazzscene Victoria byr på en travel januarmåned for frijazzfansen. Men fortvil ikke, du kan kjøpe samlebillett til alle frijazz-konsertene i januar: FIRE! ORCHESTRA, FINNISH FUN og PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT. Frijazzpasset koster bare kr 500/350 og kan kjøpes hos billettservice.

http://www.billettservice.no/event/nordisk-frijazzpass-januar-billetter/412313

26.06.2012 Jazzed Out Oslo
Den franske TV-kanalen Mezzo og filmskaper Mathieu Mastin har i serien "Jazzed Out" tatt turen til New York, Paris og London hvor de har gjort en rekke flotte liveopptak på originale locations. Og hva var vel mer naturlig enn å legge neste storbyserie til Tigerstaden? Se "Jazzed Out Oslo"-opptakene fra i fjor sommer på YouTube:

25.05.2012 Grefsen Jazz Society åpner på Svettern!
Onsdag 6/6 kl 19:00 braker det løs for Grefsen Jazz Society i Grefsens eget ærverdige kulturpalass, Svettern. Et lokale som burde være kjent for de fleste. Dog kan det nevnes for de som ikke er kjent her, at Svettern er beliggende i Kjelsåsveien 18 i trygg avstand fra Skeidbanen.

Grefsen Jazz Society skal være et møtested for det lokale publikum og de lokale artister. Et forum for så vel profesjonelle som for entusiaster. Denne første kvelden vil da også bære preg av nettopp dette, i det Borderline Big Band selv vil stå for hovedinnslaget. Supporting act vil være det meget unge og særdeles lovende bandet «De og De», satt sammen av studenter ved jazzlinjen på Manglerud VGS.

16.04.2010 Nasjonal jazzscene og Herr Nilsen kåret til byens beste konsertscener!

Aften har kåret Nasjonal jazzscene Victoria til byens beste i klassen mellomstore konsertscener. Ikke nok med det, men de har også kåret Herr Nilsen til byens beste konsertscene i klassen små konsertscener. Vi gratulerer! Les mer og følg med på hvem som blir kåret til Oslos beste store konsertscene på www.oslopuls.no

01.04.2009 Gi grasrotandelen din til Oslojazzen!

Med Grasrotandelen kan du som tipper, spiller Lotto eller Joker selv bestemme hva Norsk Tippings overskudd skal gå til. Du kan velge deg en jazzklubb, et storband eller en festival som får fem kroner for hver hundrelapp du spiller for, uten at din innsats eller dine vinnersjanser reduseres. Registrer deg via SMS: Send kodeord GRASROTANDELEN <organisasjonsnummer> til 2020 (Tjenesten er gratis). Eks GRASROTANDELEN 123456789. I Oslo kan du velge å støtte: Big Boss Band org.nr: 985 430 519. Kampenjazz org.nr: 991 960 287. Konsertforeningen Blå org.nr: 879 602 432. Shebop bigband org.nr: 977 080 347. Stiftelsen Oslo jazzfestival org.nr: 971 565 780. Østnorsk jazzsenter org.nr: 880 349 392. Flere foreninger vil komme til ordningen etterhvert. Løp og tipp! 

25.11.2008 Miloud guiderk slås til Ridder av 1.Orden
For første gang hedres en innvandrer til Norge med denne belønning for "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Onsdag 3.desember 2008 blir konsertarrangør og ildsjel Miloud Guiderk slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 
På kongehuset sine hjemmesider står følgende begrunnelse for tildelingen:

Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge.


En skapende kraft

Marokkanske Guiderk kom til Norge i 1970, og har vært en skapende kraft i norsk musikkliv siden han i all beskjedenhet begynte å arrangere Emmajazz ved Emma Hjorths Hjem i Bærum i 1975.

I mer enn 30 år har han trukket verdens mest etterspurte musikere til Norge. Ingen andre kunne fått Chet Baker til å spille i gymsalen på en institusjon for psykisk utviklingshemmede – eller trukket storheter som Dexter Gordon, Stan Getz og Dexter Gordon til forstaden Bærum, heter det i en pressemelding.

Samtidig har Miloud gjennom klubbene Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite i Oslo gitt et internasjonalt mangfold av musikere i Norge muligheten til å fremføre sin musikk.

Utnevnelsen sender et sterkt og viktig signal fra Slottet i Mangfoldsåret 2008. Først og fremst fordi Miloud Guiderk selv representerer det flerkulturelle Norge, men også fordi dette er en anerkjennelse av hans evne til å åpne opp for og inkludere de mange ulike musikalske uttrykk som preger Norge i dag. Hans omtanke og raushet i forhold til sine medmennesker preger alt han gjør.

Feiringen av Miloud Guiderks utnevnelse til Ridder av Den Kongelig Norske St. Olavs Orden vil foregå på "det nye" Cosmopolite i "det gamle" Soria Moria på Torshov i Oslo 3. desember. Programmet vil gjenspeile nettopp mangfoldet som preger norsk musikkliv i dag. 
Les mer om Cosmopolite her
30.10.2008 Tre for en-system ved registrering av konserter på jazzinoslo.no

Hurra for internett! Nå foregår registrering av arrangementer til jazzinoslo.no på følgende måte: Hvis du vil publisere ditt arrangement på jazzinoslo.no så går du til  http://jazzinorge.no/konsertkalender og legger inn infoen der. Da vil du få publisert info om din konsert både i "Konsertkalenderen" på  jazzinorge.no , på www.ostnorskjazzsenter.no og på www.jazzinoslo.no. Du får altså publisert konsertinfo tre steder ved å legge det inn én gang! Fantastisk! Og en stor takk til Dotgrid og K-prod for tekniske løsninger!

 
29.01 Nasjonal jazzscene
Uhørt! Anni Kiviniemi solo + Jenny+Ingrid Kollokvie + jam
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Enchanting Finnish pianist modernizing her heritage and a band that finds their music in books for kids!

Pianist Anni Kiviniemi skinte som en sol på NMH Masters eksamenskonsert hos oss i våres, og det traff noe dypt i oss. Vi ble tatt med ned i en melankolsk, finsk folketradisjon, virvlet rundt av østlige finurligheter og rundreist tilbake til moderne Europeisk jazz i løpet av et kort og fortettet sett. Kiviniemi strålte med spennende dynamikk over en klar idé. I kveld får vi et sjeldent solosett som hun forteller skal feire livet, det skjøre, det vakre!

Anni Kiviniemi – piano

Jenny+Ingrid Kollokvie tolker Mummidalen Jenny+Ingrid finner musikken i bøker og det blir virkelig gøy og fantasifullt når en annen verden får sitt eget lydspor. Først ut var Roald Dahl´s «Dustene», det stinkende, fæle paret som har aper i et bur i hagen og som på Dahls sedvanlige vis til slutt får smake sin egen medisin. Og et tøft heksebrygg av et lydspor ble det, med ville Zappa-løp, røykfylt cabaret-swing, fri kaotikk og rett-i-fletta melodier. Nå blir Tove Janssons tidvis abstrakte univers gjort til moderne jazz med spennende musikere fra den nye garden. Her er folk vi kjenner fra I Like to Sleep, Mall Girl og Kongle Trio, friskt, lett og ledig i alle ledd!

Ragnhild Moan – vokal, Jenny Frøysa – saksofon, Ingrid Skåland Lia – saksofon, Oscar Andreas Haug – trompet, Amund Storløkken Åse – vibrafon, Torstein Slåen – gitar, Nicolas Leirtrø¸ – kontrabass, Veslemøy Narvesen – trommer, August Glännestrand – trommer

The post Uhørt! Anni Kiviniemi solo + Jenny+Ingrid Kollokvie + jam appeared first on Jazz i Norge.

 
 
30.01 Nasjonal jazzscene
MoE & Mette Rasmussen
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Transporting free jazz and rock to unexpected places

To nærmest nådeløse musikere slår seg sammen til et uhyre spennende prosjekt! Etter lykketreffet av en konsert på Jazzfest i Trondheim 2018var det helt selvklart, disse to musikerne hadde funnet hverandre og måtte ta det lenger. Nå har de spilt inn sitt første album og turnert Mexico, endelig er det vår tur!

MoE og Rasmussen har felles ståsted i at musikk skal være opplevelse. Den skal si noe, oppleves som relevant og oppdatert, den skal gi nye møter og bringe mennesker sammen. Settet deres utviklet seg raskt til en veldig personlig blanding av de fire individuelle stemmene i bandet som sammen tar rock og fri jazz til steder det aldri har vært før.

Guro Skumsnes Moe – bass, vokal, Mette Rasmussen – saksofon, Håvard Skaset – gitar, keys, Veslemøy Narvesen – trommer

The post MoE & Mette Rasmussen appeared first on Jazz i Norge.

 
31.01 Norges Musikkhøgskole, Lindemansalen
Rå! – med ART og Johannes Aagaard Ensemble
1900 entré
Rå!/Norges musikkhøgskole

Hurra, Rå! er tilbake!

Vi sparker i gang årets sesong med storfint besøk fra Trondheim og tidligere elev ved jazzlinja på musikkhøgskolen.

ART er et ferskt utspring fra Jazzlinja i Trondheim og tross sin tradisjonelle besetning mikser og trikser de masse for å skape et litt annerledes musikalsk miljø. De er på konstant leting etter nye måter å fylle et ganske tynt format, og har lav terskel for å prøve nye ting på øvingsrommet. Låtene i bandet er ofte ikke mer enn en melodi eller et riff, så mye av komponeringa skjer i sanntid, noe som gjør at ingen av låtene er like fra gang til gang. Kall det en urfremføring hver gang, om du vil.

ART er: Aksel Rønning – Saxofon Eskild Okkenhaug – Bass August Glännestrand – Trommer

Johannes Aagaard Ensemble ble laget høsten 2018, og er en nonet bestående av gitartrio, stryketrio og saxofontrio. JAA-ensemble består av fremadstormende, unge musikere fra klassisk- og jazzmiljøet i Oslo, noe som gir musikken et originalt og energisk sound. Musikken er godt forankret i den nordiske jazztradisjonen, og lar seg inspirere av den drivende spenningsoppbyggingen man finner i klassisk filmmusikk.

JAA-ensemble: Johannes Nøkling Aagaard – gitar Ola Øverby – trommer Torkil Hjelle – bass Lauritz Lyster Skeidsvoll – tenor Erlend Vangen Kongtorp – alt Arnfinn Gursli Langesæter – bary Åshild Brunvoll – cello Larissa Tereščenko – fiolin Ellie Mäkelä – bratsj

Som normalt serveres kaffe og litt snacks 30 minutter før showstart.

Konsertstart 19:00 CC:150,- Alle studenter: GRATIS

Velkommen til Lindemansalen 31. januar!

The post Rå! – med ART og Johannes Aagaard Ensemble appeared first on Jazz i Norge.

 
31.01 Nasjonal jazzscene
Tonbruket
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Beautiful music that travels from jazz, folk, rock, world and back again

I ti år har vi hatt gleden av å ha Tonbruket rundt oss og i oss. Dette er musikk som du kjenner helt fra tærne og som bobler opp til smilet, selv om det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva slags musikk det er. Men er det så nøye, da det har en så sterk egenart og appellerer både umiddelbart og sitter i så lenge? Lydfabrikken er på mange måter et beskjedent navn på bandet, men også en frigjørende tittel. Her er fire, fargerike musikere som alle kommer med låter og maler hverandres bilder. Det er fargerikt og modig, groovende og tilstede, mektig og presist. Musikerne vi kjenner fra E.S.T. og Rymden, Wildbirds and Peacedrums og The Soundtrack of Our Lives har med seg sin bagasje, men finner sammen til en egenart som blant annet har skjenket de fire forrige platene hver sin Grammis.

Nå kommer deres femte studioplate ut, en ny vakker perle, en ny sjangerutviskende tilstandsrapport fra fire musikalske pionerer som skaper sammen. Fans av Radiohead, Tortoise og Jaga Jazzist forstår umiddelbart hva dette handler om, andre burde gi seg selv sjansen til å kjenne på denne berusende musikken.

Masters of Fog kommer ut via ACT Music i slutten av september 2019.

Dan Berglund – bass, Martin Hederos – piano, keys, fiolin, Johan Lindström – gitar, pedal steel, keys, Andreas Werliin – trommer

The post Tonbruket appeared first on Jazz i Norge.

 
01.02 Stortorvets gjæstgiveri
Christiania 12
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Christiania 12 ble grunnlagt i 1992. Orkesteret er inspirert av de svarte orkestrene i Harlem rundt 1930. Bandet er enestående i Norge, og alle musikerne er solister,- ensemblespillet er stilistisk riktig, – røft og med full intensitet. Orkesteret spiller hovedsakelig fra 1930 – tallets repertoar, med musikk av legender som Duke Ellington, Fletcher Henderson, Luis Russel, Louis Armstrong og Count Basie, samt norske komposisjoner fra mellomkrigstiden.

Anders Bjørnstad tp, Torstein Kubban tp, Erik Eilertsen tp, Ola Rønnow tb, Harald Halvorsen tb, Johan Bergli sax/cl, Øistein Isachsen sax/cl, Peter Opsvik sax/cl, Arild Berger pno, Børre Frydenlund bjo/git/vo, Svein Aarbostad bass, Bjørn Olufsen dms

Gratis adgang, men med frivillig «Kitty»-donasjon til musikk og klubbdrift. Kom tidlig for god plass og spis en velsmakende lunsj før eller under musikken

The post Christiania 12 appeared first on Jazz i Norge.

 
01.02 Nasjonal jazzscene
Jeff Parker and The New Breed
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Oblique beats, groovy samples and eclectic, semi-electric jazz

Det er ikke mange musikere som kan gli sømløst og uanstrengt fra rock og pop til jazz og ny musikk og tilbake igjen, men Jeff Parker gjør det bedre enn noen! Chicago-scenen har jo alltid vært åpen for nyskaping og samarbeid på tvers – muligens fordi man er mindre eksponert der enn i New York, hvor presset for å slå igjennom er større. I Chicago er denne åpenheten for andre uttrykk snarere enn regel enn et unntak, noe som ikke minst var tydelig på nittitallet da indierockere, postpunkere og frijazzere à la Ken Vandermark vanket på de samme klubbene og gjensidig påvirket og inspirerte hverandre. Og det kanskje aller mest ikoniske bandet fra denne tida er naturligvis Tortoise, hvor Parker var og fortsatt er medlem.

Plata og bandet The New Breed er en direkte konsekvens av en innspilling med trommeslageren Makaya McCraven som fikk Parker til å begynne å rote i gamle opptak og lyder fra år tilbake. Musikken har en lang skjøteledning plugga inn i det eklektiske nittitallet med semielektriske jazzlåter som snor seg rundt samplinger og skakke beats. Bak og over ligger gitaristen Parker. Aldri poserende og skrytete, alltid opptatt av helheten og det nye, uventa!

Jeff Parker – gitar, Josh Johnson – saksofon, Paul Bryan – bass, Jamire Williams – trommer

The post Jeff Parker and The New Breed appeared first on Jazz i Norge.

 
02.02 Cafeteateret
Samspill og Kampenjazz: Selma & Ibou, Moksha
2000 entré
Kampenjazz og Samspill

Selma French Bolstad: fiolin, Ibou Cissokho: kora

Moksha: Oddrun Lilja Jonsdottir, gitar, Sanskriti Shrestha: perkusjon/vokal ,Tore Flatjord, perkusjon

Foto: Johannes Selvaag/privat Sigurd Ytre-Arne

Med duoen Selma & Ibou klinger titalls strenger i resonans, fra kora og hardingfele. Du kan høre de musikalske røttene i den Senegalesiske griot-tradisjonen og i norsk folkemusikk, med et fokus på møtet her og nå. Bli med og lytt mellom strengene, gjennom vekslingen av ostinater og unison sang fra Bolstad og Cissokho.

Trioen Moksha består av gitarist Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanskriti Shrestha på perkusjon/vokal og Tore Flatjord på perkusjon. Sammen skaper de en distinkt og unik blanding av europeisk improvisasjon og indisk raga.

Jonsdottir presenterer klare, åpne toner og linjer, enten hun velger akustisk eller elektrisk gitar. Perkusjonen til Shrestha og Flatjord danner lag på lag med lyd som kan løfte musikken opp og fram eller som kan liste seg fram under musikken og endre det musikalske landskapet.

Nepal, Valdres, Senegal og Grorud – det blir flott musikk av slikt!

The post Samspill og Kampenjazz: Selma & Ibou, Moksha appeared first on Jazz i Norge.

 
04.02 Den Norske Opera & Ballett
Trondheim Voices: Ekkokammer 2.0 av Maja Ratkje
2000 entré
Trondheim Voices

Ekkokammer 2.0 er en miks av konsert, underholdende forestilling og eksperimenterende biografisk fortelling basert på intervjuer Ratkje har gjort med sangere i Trondheim Voices. Resultatet er aktuelt, henrivende og gripende.

Stemmen er i en særklasse som instrument, uløselig knyttet til kroppen. En stemme kan behage eller ryste, i gjenkjennelse eller provokasjon. Helt nøytralt eller kjedelig blir det aldri. Stemmens musikk går rett i sjela. Maja S. K. Ratkje stiller spørsmål om det å fysisk ha en stemme og hva vi ønsker å uttrykke med den.

Maja S. K. Ratkje om Ekkokammer 2.0: «Å bruke stemmen som redskap i musikk er en uhyre kompleks affære. Det å finne stemmen sin, bokstavelig talt, er av natur annerledes enn å øve på et konvensjonelt instrument. Dessuten, stemmeutøvere må forholde seg til sangerrollen på godt og vondt. Det ligger mye forventninger til det å være sanger. Noe av det jeg prøver å finne ut av med verket Ekkokammer er: Hvorfor er det, for noen, ikke nok å bare stå rett opp og ned synge pent eller flinkt? Hva ligger det av potensiale – musikalsk eller personlig – i å utfordre konvensjonene, eller deg selv?»

Trondheim Voices Trondheim Voices består av noen av Norges mest profilerte vokalister, og har gjennom de siste 10 år satt nye standarder for hva et vokalensemble kan være. I samarbeid med nyskapende komponister, med bruk av ny teknologi, og gjennom en rekke tverrkunstneriske prosjekter, har ensemblet vært banebrytende for utviklingen av kollektiv vokal-improvisasjon, og fortsetter å føre sjangeren til nye steder. Trondheim Voices improviserer gjennom lyd, bevegelse, rom og tid, og har også utviklet en unik evne til kollektivt å forme og farve komponert musikk. Det subtile samspillet mellom stemmene, rommet, publikum og øyeblikket, er deres kunstneriske fokus punkt – for slik å kunne skape ny musikk gjennom å lytte og gi slipp.

«These voices are like no choir you ever heard. They can form pale clouds of sound, or pools of glowing light, or bright shafts of pure sound. Phrases can soar before suddenly reversing direction and travelling backwards, but along a different tangent. Rising from the luminous sound beds — sometimes lush, sometimes austere – float a disembodied melody from an ancient world, an overheard conversation, a whisper from the past, the rumblings of a distant storm, the babble of children, or something that sounds like the ambient chatter of an asteroid belt. For both the singers and their audience, this is music in a constant state of discovery.» –Richard Williams

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (f. 29.12.73 i Trondheim) er komponist og utøver. Hennes musikk er framført av utøvere som Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Fretwork, BBC Scottish Symphony Orchestra, Red Note Ensemble, Avanti! kammerorkester, Arve Tellefsen, SPUNK, POING, Frode Haltli, Andreas Borregaard, Marianne Beate Kielland, Trondheim Voices, Det Norske Jentekor, Vertavo, Engegårdkvartetten, Bozzini-kvartetten, Cikada, samt de aller fleste norske orkestre og sinfoniettaer. Hun har blitt portrettert med konserter i bl.a. Wien Konzerthaus og i regi av Kanadisk Radio i Toronto. Hun har vært profilert komponist under Other Minds i San Francisco to ganger, hun har vært festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival, Nordland Musikkfestuke, Avanti! Summer Festival i Finland og ved den anerkjente festivalen i Huddersfield. I 2001 mottok Ratkje, som første komponist i Norge, Arne Nordheims komponistpris. Hun har også mottatt andre priser i inn-og utland, deriblant Edvardprisen (to ganger) og UNESCOs Rostrumpris samt Award of Distinction sammen med Jazzkammer under Prix Ars Electronica for soloplata Voice i 2003. I 2008 kom portrettplata River Mouth Echoes ut på John Zorn’s plateselskap Tzadik. En 90 minutter lang tysk dokumentarfilm av IJ Biermann ble ferdig i 2015: Voice – sculpting sound with Maja S. K. Ratkje. I 2017 ble hun tatt opp som medlem i Akademie der Künste, Berlin.

Trondheim Voices: Sissel Vera Pettersen(kunstnerisk leder) Heidi Skjerve, Torunn Sævik, Tone Åse, Ingrid Lode, Siri Gjære, Kari Eskild Havenstrøm, Anita Kaasbøll, Maja Ratkje

Lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien Lyd: Erlend Solli Aune

The post Trondheim Voices: Ekkokammer 2.0 av Maja Ratkje appeared first on Jazz i Norge.

 
09.02 Cafeteatret
Samspill og Kampenjazz: Ayumi Tanaka & Wei Ting Zeng Duo
2000 entré
Kampenjazz

Ayumi Tanaka: piano, Wei Ting Zeng: cello

Foto: Erika Hebbert, Sara Angelica Spilling

Vær velkommen til en klassisk sammensatt duo. Musikken blir overhodet ikke klassisk. Ayumi Tanaka er i dag en sterk og veletablert stemme i Oslos improvisasjonsmiljø. Hun er nå nesten for norsk å regne etter mange år med studier og musikerliv i byen. Nå lanserer hun et helt nytt konsept, en duo med cellisten Wei Ting Zeng fra Taiwan som også har slått seg ned i Oslo.

Dette er duoens debut-konsert. Så ikke vet vi hva det kommer til å bli, men svært oppegående samtidsmusikk, improvisasjon på høyt nivå kan vi i hvert fall garantere.

God musikk blir det, uansett!

The post Samspill og Kampenjazz: Ayumi Tanaka & Wei Ting Zeng Duo appeared first on Jazz i Norge.

 
09.02 Kafé Hærverk
Improverk: Léandre, Heidel & Gutvik + Stadhouders
2000 entré
Improverk

Improverk brakstarter sesongen med storfine besøk fra både Frankrike og Nederland.

JÕELLE LÉANDRE, IDA HEIDEL & KETIL GUTVIK:

Fløytist Ida Heidel og gitarist Ketil Gutvik har de siste årene spilt en hel del sammen, og da de i fjor sommer fikk muligheten til å spille med basslegende Jöelle Léandre ble en ny trio født.

Heidel har holdt på med jazz, improvisasjon og samtidsmusikk siden 1980, og har blant annet spilt med Reggie Workman, Chris Potter, Egil Kapstad og Jan Gunnar Hoff.

Gutvik har redefinert «jazzgitar» i Norge i band som The Quintet og Large Unit, og har gjennom sin årlige konsertserie Gutvik Ukentlig spilt med en stor prosentandel av de heftigste improvisatørene verden har å by på.

Få har videreutviklet kontrabassens potensiale i like stor grad som Jöelle Léandre. Hun har jobbet med komponister som Pierre Boulez, John Cage og Giacinto Scelsi, spilt med Anthony Braxton, Steve Lacy, Derek Bailey, Fred Frith og John Zorn, men er kanskje aller mest kjent som solist. En sterk og unik stemme som heldigvis for oss har lagt sin elsk på to av våre elskede lokale ringrever.

Jöelle Léandre – Kontrabass Ida Heidel – Fløyte Ketil Gutvik – Gitar

JASPER STADHOUDERS:

Nederlandske Jasper Stadhouders er etter vår mening en av Europas mest interessante gitarister og el-bassister. Med en spillestil som viser komplett musikalitet får man følelsen av at han kan spille hva nå enn skulle dukke opp i ørene. Jasper kombinerer en ekstremt fysisk og dynamisk tilnærming til improvisasjon med overbevisende sans for rytme og harmoni. Han er blant annet kjent fra sitt eget gigaprosjekt Polyband, samt Cactuc Truck og Ken Vandermark´s Entr´acte.

Jasper Stadhouders – Gitar

The post Improverk: Léandre, Heidel & Gutvik + Stadhouders appeared first on Jazz i Norge.